Povećano interesovanje za Petnicu

Zanimanje za programe Istraživačke stanice Petnica znatno poraslo. Ove godine biće ugošćeno 1.200 đaka iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2013.

10:09

Default images

Nakon godine u kojoj je obeleženo 30 godina postojanja i rada "Petnice", godine rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih kapaciteta i najmodernijih laboratorija, zahvaljujući Evropskoj investicionoj banci, i nakon priznanja od Uneska, znatno je povećano interesovanje za programe ove institucije.

Ovaj svojevrsni srpski obrazovni i naučni brend za mlade, po kojem smo poznati širom sveta, upravo ugošćava prve grupe srednjoškolaca, polaznika zimskih programa iz svih 17 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Talentovani srednjoškolci tokom februara i marta će imati priliku da čuju uvodne kurseve za sve nauke od astronomije, fizike i programiranja, preko biologije, hemije i geologije, do arheologije, istorije i psihologije, ali i dizajn, medicinu i robotiku.

Lepe vesti iz Petnice tokom prethodnih godina, a naročito tokom godine obeležavanja jubileja 30 godina, doveli su do toga da je broj pristiglih prijava za učešće na programima povećano za 30 odsto.

"Broj pristiglih prijava krajem 2012. godine je bio značajno uvećan. To nas nije mnogo iznenadilo, jer su rezultati naših nekadašnjih polaznika pokazivali značaj njihovog boravka u Petnici. Komisija od 60 stručnih i mlađih saradnika sa različitih fakulteta, instituta i obrazovnih institucija, su tokom četiri dana detaljno pogledali svaku pristiglu aplikaciju, i odabrali one koji će u 2013. godini imati priliku da budu prva generacija koja će raditi svoja istraživanja na najmodernijoj opremi koja je stigla u prethodnoj godini", kaže Nikola Božić, direktor Fonda "Petnica".

U ovoj godini će u "Petnici", sada najmodernijem obrazovnom centru u Evropi, po jedan mesec moći da uči i radi oko 1.200 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

"Ovogodišnji polaznici programa u Petnici će moći da u najmodernijim laboratorijama u našem regionu i na ozbiljnoj naučnoj opremi prave svoje prve korake u nauci. Sada smo u situaciji da i naši stručni saradnici sa fakulteta žele mnogo više vremena da provedu u Petnici kako bi radili svoja istraživanja. Ovo će omogućiti da i srednjoškolci mnogo toga nauče iz prve ruke", kaže Tomica Mišljenović, rukovodilac programa biologije u "Petnici".

Zahvaljujući podršci NIS ad, kompanije koja ima izraženo društveno odgovorno poslovanje, Petnica je svoje ovogodišnje programe započela bez problema, a nadamo se da će ova godina proći bez finansijskih problema koji je često prate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: