Mere za pomoć stočarima zbog mleka

Ministarstvo poljoprivrede predložiće Vladi mere za pomoć farmerima ugroženim zbog povišenog aflatoksina u mleku. Podgorica:Većina uzoraka mleka iz Srbije loša.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.02.2013.

11:45

Default images

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas da nadležne institucije hitno donesu i realizuju mere za ublažavanje šteta koju poljoprivredni proizvođači trpe usled pojave aflatoksina u mleku.

Ministarstvo poljoprivrede predložiće Vladi Srbije da se gazdinstvima koja su isključena iz otkupnih linija podeli kukuruz iz robnih rezervi, i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina zeolita radi poboljšanja kvaliteta stočne hrane.

Takođe, Vladi će biti predloženo da industrije mleka preuzmu sve mleko sa poljoprivrednih imanja, bez obzira na njegov kvalitet, a da ono mleko koje ne odgovara propisanim standardima predaju na tretiranje, u skladu sa zakonom predviđenim načinom neškodljivog uklanjanja.

Ministarstvo će predložiti da se stočarima koji proizvode zdravo mleko takođe distribuira kukuruz iz robnih rezervi i da im se prizna pravo na premije po predatom litru mleka, bez obzira na to da li mleko ide u proizvodnju ili u tretman neškodljivog uklanjanja.

U toku vanrednih kontrola, koje još traju, postavljena je sumnja u način ishrane i kvalitet hrane za životinje, pa je preventivno donesena mera zabrane stavljanja u promet sirovog mleka sa 27 farmi i iz 46 porodičnih gazdinstava.

Asocijacija poljoprivrednika je saopštilo da podržava mere Ministarstva poljoprivrede koje treba da pomognu da se poboljša kvalitet mleka u Srbiji.

Kako je precizirano, jedna od mera jeste to da mlekare nastave da preuzimaju mleko, bez obzira na njegov kvalitet, kako mleko ne bi propadalo na štetu stočara i kako bi proizvođači ostvarili pravo na premiju po predatoj litri mleka.

Za poljoprivrednike je prihvatljiva i odluka Ministarstva poljoprivrede da se svim poljoprivrednicima koji proizvode mleko podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina minerala zeolit koji neutrališe aflatoksin u stočnoj hrani.

"Pored ovih mera, predlažemo usaglašavanje Pravilnika o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i Pravilnika o niovu aflatoksina u mleku, jer prema trenutno važećim dokumentima dozvoljeni nivo aflatoksina u hranivu direktno proizvodi koncentraciju aflatoksina u mleku određenoj prema pravilniku koji je na snazi od 2010. godine", ukazala je Asocijacija proizvođača.

CG: Većina uzoraka iz Srbije nebezbedna

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore saopštilo je danas da su laboratorijska ispitivanja pokazala da je većina povučenih serija mleka proizvođača iz Srbije bila nebezbedna, što, kako se navodi, opravdava odluku o zabrani uvoza.

Kako je saopšteno, od 50 serija Imleka 47 je bilo nebezbedno, od 24 ispitane serije Šabačke mlekare 22 su bile nebezbedne, dok su od sedam serija Niške mlekare pet kontaminirane viškom aflatoksina.

Sve nebezbedne serije mleka iz Srbije posebno se odvajaju u skladištima uvoznika i pripremaju za vraćanje isporučiocu, navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dodaje se da je izvršena sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije dogovorena procedura za vraćanje neispravnog mleka i stočne hrane.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore je poručilo da će nastaviti sa kontrolom mleka, kako onog iz uvoza, tako i od domaćih proizvođača.

Kontrola sirovog mleka koje ulazi u mlekare vrši se svakodnevno, sa svih otkupnih linija. Nastavlja se utvrđivanje pojedinačnih gazdinstava kod kojih u proizvedenom mleku postoji povećano učešće aflatoksina, a veterinarski inspektori odobravaju vraćanje u promet bezbednih serija mleka, navodi se u saopštenju.

Vlada Crne Gore odlučila je prošlog četvrtka da se obustavi proizvodnja mleka u toj državi, dok se ne završe kontrole kvaliteta mlečnih proizvoda.

Crnogorska vlada prethodno je donela odluku o povlačenju više vrsta mleka iz Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog povišenog nivoa aflatoksina.

Veterinarska uprava Crne Gore izdala je urgenciju uvoznicima i distibuterima stočne hrane da odmah obustave upotrebu kontaminirane hrane za životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: