Protest zbog "Marša na Drinu" u UN

Kongres Bošnjaka Severne Amerike uputio je javni protest Ban Ki Munu povodom pesme "Marš na Drinu" koju je hor Viva Vox izveo u ponedeljak u sedištu UN.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

20:31

Default images

Oni su zatražili njeno skidanje sa zvanične veb stranice svetske organizacije.

Kako je objavljeno na sajtu "prvimart.ba", Bošnjaci Severne Amerike smatraju da je reč o srpskoj propagandi tako što je "Marš na Drinu" u UN najavljen kao "pesma mira" i izvedena je u okviru početka 67. zasedanja Generalne skupštine UN, 14. marta, na dan Nove godine koju deo pravoslavaca obeležava prema Julijanskom kalendaru.

Kongres apeluje na generalnog sekretara da odmah naredi uklanjane video linka sa zvanicne veb stranice UN, jer tu pesmu smatra "uvredom za sve žrtve genocida".

Kako se navodi, ova pesma je bila i "čestitanje Nove godine samo jednoj naciji, Srbima".

Bošnjaci smatraju da je ovaj propust načinjen zbog toga što su "diplomate Srbije namerno prezentovale ovu pesmu kao pesmu mira, a to su UN, na žalost, bez dodatne provere prihvatile".

"Zbog ovog smišljenog inicidenta ne treba krivca tražiti u genaralnom sekretaru ili UN, jer on je u svom uvodnom obraćanju 'biranim i respektovanim recima' govorio o genocidu u Bosni i Hercegovini i Srebrenici", navodi se u pismu.

Kongres kao krivca za "ovu najnoviju smišljenu provokaciju" smatra članove srpskog diplomatskog kora pri UN sa Vukom Jeremićem na čelu.

Bošnjaci tvrde da je ovim činom "opaljen još jedan šamar" žrtvama geocida u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: