"Sever KiM centralna tema dijaloga"

U Briselu se danas nastavlja tehnički dijalog između Beograda i Prištine. Sever Kosova ostaje glavna tema razgovora, kaže portparolka Ketrin Ešton.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2013.

21:12

Default images

"Predstojeća runda dijaloga Beograda i Prištine biće teža od prethodnih. Sever Kosova je od početka bio u centru dijaloga, jer je tamo bilo najviše problema", rekla je Maja Kocijančič, najavljujući novu rundu tehničkog i političkog dijaloga.

U Briselu će se danas sastati radne grupe u okviru tehničkog dijaloga, dok je za četvrtak, 17. januar, planiran susret predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Sve o čemu se razgovaralo od promene vlasti u Beogradu odnosilo se na sprovođenje već postignutih sporazuma, što znači da je pola posla bilo unapred obavljeno, ali sada očekujemo otvaranje novih pitanja", rekla je Kocijančičeva Tanjugu, ali nije precizirala o kojim konkretnim temama će biti reč.

Ona je istakla da Evropska komisija, posle Rezolucije koju je Skupština Srbije usvojila tokom vikenda, očekuje da obe strane ostanu privržene dijalogu.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić očekuje da će na sastanku biti reči o zajedničkoj kontroli administrativne linije.

On za B92 kaže da je svako rešenje moguće, ali da očekuje da i Evropska unija izvrši dodatni pritisak na Prištinu kako bi počela da pravi kompromise, jer je do sada, kako ističe, na kompromise bila spremna samo srpska strana.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da neće dozvoliti da se Rezolucija Skupštine Srbije nađe na pregovaračkom stolu u Briselu.

S druge strane, potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić smatra da Rezolucija o KiM ne ugrožava pregovore, već upravo ohrabruje nastavak pregovora Beograda i Prištine. Ona očekuje da će tokom dijaloga biti postignut dovoljan napredak kako bi Srbija u junu dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: