Merkelova: Bez odluka o proširenju

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Izvor: Beta
Podeli

Mediji su ovu izjavu protumačili kao njeno zalaganje za pauzu u širenju EU.

Predstavljajući vladinu deklaraciju poslanicima Bundestaga, Merkelova je kazala da će Hrvatska najverovatnije polovinom 2013. godine postati nova članica Evropske unije.

'Mi, u ovom momentu... nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama. Za to, prema našem mišljenju, još nije došlo vreme'', rekla je Merkelova, ne pominjući pojedinačno nijednu balkansku državu.

Merkelova je, takođe, rekla da ubuduće treba brižljivo proveriti da li je kandidat za pristup EU sposoban za ispunjavanje standarda, vezanih za konkurentnost.

''To je neophodno'', rekla je Merkelova, navodeći da će tako u Evropi moći i dalje zaista da egzistiraju evropski standardi i vrednosti.

Merkelova je, u svojoj deklaraciji pred današnji samit šefova država ili Vlada EU u Briselu, povezala dalju finansijsku pomoć evropskim zemljma sa upravo konkurentskom sposobnošću primalaca, koja treba da jača kroz reforme.

Ona je, takođe, istakla da pomoć mora biti ciljana i ograničena i ponovila da Nemačka i dalje odbija kolektivizaciju dugova. Merkelova se u deklaraciji, u kojoj su dominirale privredne teme, evro - i dužnička kriza, zalagala za to da se privredna politika bolje i čvršće koordinira i založila za borbu, pre svega, protiv nezaposlenosti mladih ljudi u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu