Josipović se zahvalio generalima

Zagreb -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je vačeras Gotovinu i Markača, poručivši da su dvojica generala "nosili teret tuđeg zločina".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Josipović je tom prilikom rekao i da Hrvatska za koju su se borili treba da bude mesto za svakog čoveka.

"Siguran sam da je današnja presuda podsticaj da gradimo takvu Hrvatsku kao državu koja brine o pravu i u kojoj će biti kažnjen ko je počinio zločin", rekao je Josipović pred aktivnim i penzionisanim generalima.

On je kazao da je današnji dan lep za Hrvatsku jer je dobijena i sudska potvrda da su "pobedili pravo i pravda", da generali nisu krivi za zločine koje su im stavili na teret i da "odbrana teritorija nije bila zločinački poduhvat".

"Danas smo videli koliko naši ljudi vole domovinu i koliko su zahvalni onima koji su je odbranili", rekao je Josipović. Izrazivši zahvalnost generalima, Josipović je naglasio njihov doprinos u ratu i žrtvu u miru.

"Nosili ste teret tuđeg zločina i snosili odgovornost za tuđe greške", rekao je i podržao poruke Gotovine i Markača građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u kojima su, prema rečima hrvatskog predsednika, pogledali u budućnost i izjavili da zemlja treba da ide napred i da u njoj za koju su se borili treba bude mesta za svakog čoveka.

Josipović je rekao da današnji skupovi pokazuju koliko Hrvati vole svoju domovinu i koliko su je spremni graditi okrenutu s pogledom u budućnost.

"Vrata su vam širom otvorena, jer ste zadužili Hrvatsku", rekao je Josipović.

"Presuda je potvrdila sve ono što smo mi u Hrvatskoj verovali, da su generali Gotovina i Markač nevini, da hrvatsko vodstvo i oružane snage nisu delovale kao organizovani zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugrađana srpske nacionalnosti," rekao je Josipović.

Zahvalivši na dočeku, Gotovina je rekao da je danas za njega srećan dan jer je iza njega "bio neizvestan maraton s mnogo prepreka koje nije razumeo jer nije pravnik".

Rekavši da je stalno verovao da će sudije doneti pravednu i pravilnu odluku, Gotovina je naglasio da je rat 90-ih čist i da pripada istoriji.
"On je temelj na kome gradimo budućnost", rekao je Gotovina.

Markač je rekao da je bio ponosan stvaranjem elitne vojske i na sve koji su je stvarali.

"Ponos mi je bio srušen optužbom da sam deo zločinačkog poduhvata. Mislio sam da ću umreti ako se donese takva odluka", rekao je.

"Sad kad je presuda doneta na takav način da me ispunjava ponosom, srećan sam da će sve generacije nakon nas moći s ponosom govoriti da imamo profesinalnu vojsku i da smo odradili jednu od istorijskih bitaka koje će se učiti na akademijama", rekao je Markač.

"Dobra vest za generale, dobra vijest za sve one koji su verovali u njihovu nedužnost. Ostaje pitanje ko je odgovoran za stradanje nedužnih civila, ko je odgovoran za uništavanje i ko je odgovoran za posledice progona,“ rekao je Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog vijeća.

Na odgovornost Hrvatske ukazuju i predstavnici organizacija civilnog društva u toj zemlji. Organizacija Dokumenta, koja se godinama bavi zločinima u Hrvatskoj, ocenjuje da je na potezu hrvatsko pravosuđe, koje bi trebalo da preuzme inicijativu u pronalaženju i procesuiranju odgovornih za zločine u "Oluji".

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u Oluji. Stigli su oko 16h u Zagreb.

Ovom odlukom iznenađena je javnost u Srbiji, ali i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Pre dolaska kod Josipovića, generali su bili na misi u zagrebačkoj katedrali koju je služio kardinal Josip Bozanić, a pre toga na skupu na trgu bana Jelačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu