Širi se blokada puteva

Poljoprivrednici radikalizovali protest. Blokiran saobraćaj u Novom Sadu, kao i putevi kod Pančeva, Zrenjanina i Mladenovca. Blokada od granice sa Hrvatskom.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

08:20

Default images

Oni su, nezadovoljni vladinom agrarnom politikom, juče krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila na više mesta po Vojvodini.

Poljoprivrednici su blokirali puteve u Novom Sadu, i to kod Temerinske petlje, kod Rimskih šančeva na starom putu prema Subotici i ka Beočinu.

Dopisnica B92 iz Novog Sada Jovana Štetin obišla je blokirani put za Temerin i račvanje za Sirig, gde stoje kolone kamiona i autobusa.

"Kroz blokadu se propuštaju kola Hitne pomoći, a svima koji idu ka Subotici najbolje je da koriste auto-put. Poljoprivrednici kažu i da hoće da dođu na protest ispred zgrade Vlade Vojvodine, ali im policija to ne dozvoljava", javlja naša dopisnica.

Takođe je tridesetak traktora blokirano na starom Novosadskom putu između Stare i Nove Pazove.

Na blokadama se propuštaju samo hitni slučajevi, a problema u saobraćaju ima na još skoro 30 mesta širom Vojvodine, potvrdio je za Radio 021 predstavnik poljoprivrednika Miroslav Ivković.

"Poljoprivrednici uopšte ne žele da se zadržavaju u Novom Sadu. To nije njihov cilj. Samo žele da pređu preko mostova u gradu, da bi mogli da se kreću ka Beogradu. Mi nismo blokirali puteve. To je učinila policija. Mi samo želimo da vozimo traktore ka Beogradu, a ne da blokiramo građane u svakodnevnim aktivnostima", kaže Ivković.
Blokada kod Novog Sada (Foto: Tanjug)
Na teritoriji Pančeva blokirani su putevi Pančevo - Beograd kod mosta na Tamišu, putni pravac M24 Pančevo - Kovačica kod raskrsnice za Opovo, lokalni put Opovo- Japanski cvet kod mosta na Tamišu, kao i regionalni put Baranda - Čenta.

U Auto-moto savezu Srbije navode da su blokirani i putevi iz Novog Sada ka Temerinu , kod Bačkog Jarka, ka Srbobranu kod Siriga.

Traktori stoje pored puta R110 Titel - Perlez kod mosta na Tisi i taj putni pravac je blokirani tako što se vozila propuštaju na pola sata.

Blokiran je Žabaljski most, kao i pravac ka Bačkoj Palanci kod Gložana.

Blokirani su putevi Ledinci – Beočin, Kovilj-Šajkaš, na Koviljskoj petlji, Stari novosadski put kod Stare Pazove na raskrsnici kod Vojke i kod Inđije.

Kod Čente je blokiran Zrenjaninski put, a kod Zrenjanina most na Tamišu.

Blokirani su i putni pravci od Hrvatske granice: od Neština ka Beolinu i od Tovarnika ka Šidu.
Policija nadgleda blokadu puta kod Panèeva (Foto: Tanjug)
Poljoprivrednici iz Mladenovca blokirali su sa 40 traktora stari put Beograd-Kragujevac kod skretanja za Aranđelovac, što ne ide u prilog tezi da su svi poljoprivrednici iz Srbije zadovoljni politikom koju vodi Ministarstvo poljoprivrede, rekao je Ivković.

On se još jednom izvinio svim građanima zbog novonastale situacije i rekao da do blokada puteva ne bi ni došlo da se policija nije isprečila pred oko 4.000 poljoprivrednika koji su traktorima krenuli za Beograd.

"Pozivam sve lidere političkih partija u Srbiji da dođu na policijske blokade i snime predizborne spotove", rekao je Ivković.

On je rekao da poljoprivrednici nisu u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i optužio ministra Dušana Petrovića "da vešto priča priču koja ide u prilog samo prerađivačkoj industriji, a paore gura u sve veće kreditno zaduženje". Paori iz opštine Kovačica uspeli su, sa oko 200 traktora, noćas da stignu, poljskim putevima, do centra Pančeva i izlaza iz grada, gde ih je zaustavila policija.

Prema rečima organizatora, očekuje se da im se tokom prepodneva pridruže paori iz Omoljice, Ivanova i drugih sela u okolini Pančeva, što znači da bi moglo doći do blokade novog puta ka Beogradu.

Za sada na novom putu od Pančeva ka Beogradu nema jačih policijskih snaga i saobraćaj se nesmetano odvija.

Blokirani su putevi Beograd - Zrenjanin kod mosta na Tamišu, gde se propuštaju cisterne sa gorivom i mlekom, putni pravac Zrenjanin - Novi Sad kod mosta na Žablju, putni pravac prema Novom Sadu kod Inđije i putni pravac M27 Novi Sad - Zrenjanin kod mosta na Žablju, saopštava MUP.

Kako za B92 kaže Milan Piperski, poljoprivrednik iz sela Sakule kod Zrenjanina, dodatno ih je revoltiralo to što ih je policija blokirala na putevima i što je ministar poljoprivrede Dušan Petrović, kako je rekao, prema njima bio potpuno nekorektan.

Poljoprivrednici su blokirali i saobraćaj na putevima od Novog Sada prema Subotici i ka Beočinu.

Tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika poljoprivrednika i ministra Dušana Petrovića nije postignut dogovor - ministar je rekao da neće odustati od nove Uredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: