Cerić: Dejton pa Anđelinin film

Sarajevo -- Reis ul ulema IZ u BiH Mustafa Cerić ocenio je da je film Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”, najbolje što se muslimanima Bošnjacima dogodilo od Dejtona.

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijera njenog filma održana je sinoć u sarajevskoj Zetri

Cerić je za informativno portal “Sarajevo-x.com” kazao da je gledajući pojedine scene “otežano disao”.

Najteža scena mu je, kako kaže, bila kada “srpski vojnici bacaju dete sa balkona".

"Želim da pohvalim Anđelinu Džoli i da joj čestitam … voleo bih da se drugi reditelji širom sveta ugledaju na nju… “, rekao je Cerić, dodavši da su suze Džolijeve sinoć u Zetri potresle sve prisutne.

On smatra da je Džolijeva pokazala da zaslužuje mesto ambasadora UN, kao i da ima potrebu da joj kaže “jedno veliko hvala što je imala hrabrosti i znanja da nas sve, nekog pozitivno, a nekog negativno, šokira…”.

Cerić je pozvao Banjalučane i Beograđane da pogledaju film jer, kako kaže, on deluje kao “dobra terapija”.

“To je nešto najbolje što nam se dogodilo nakon Dejtona. Posle ovog filma, imam više nade za svoje unuke", rekao je Cerić.

Džoli, čiji je film naišao na burne i oprečne reakcije u regionu, rekla je za sarajevski "Dnevni avaz" da je svojim filmom zapravo želela da pomogne i da je upravo o tome razgovarala i sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom, nedavno u Beloj kući.

"Obama i njegovi saradnici pokazali su veliko interesovanje", smatra Džolijeva.

Džolijeva je otkrila i da je film zapravo napravljen na osnovu priča koje su joj pričali, kako je rekla, ljudi s ovih prostora, a koje je upoznala na zadatku.

Džoljeva i njen suprug danas odlaze iz Sarajeva u kome su, tokom jučerašnjeg dana od njihovog dolaska, bezbednosne mere bile podignute na najviši stepen.

strana 1 od 1095 idi na stranu