"De jure" priznanje Kosova

Sporazum o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Srbije je "de jure" priznanje Kosova, ocenio je kosovski premijer Hašim Tači.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

10:03

Default images

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, tokom predstavljanja sporazuma u kancelariji Vlade zamenica premijera i šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri i premijer Kosova Hašim Tači "sa divljenjem su govorili o sporazumu, ističući da je to pobeda Kosova u dijalogu sa Srbijom".

Tači je tom prilikom kazao da sporazum predstavlja veoma važan korak za uspostavljanje vladavine reda i zakona na severu Kosova.

"Integrisano upravljanje granicom kao evropski model garantuje brzo i lako kretanje ljudi i robe. Ali istovremeno, ovaj sporazum na jedan ili drugi način predstavlja i priznanje i 'de jure' Kosova, odnosno granice, od strane Srbije", kazao je on.

Kosovski premijer je istakao da će na šest graničnih prelaza kosovske institucije sprovoditi zakone Kosova, dok će Euleks, prema njegovim rečima, nadgledati i pružati podršku kada je u pitanju sprovođenje evropskih standarda integrisanog upravljanja granicom.

"Ono što se traži i od svedoka i od garanta ovog međudržavnog sporazuma je pažljivo praćenje njegovog sprovođenja, a to ćemo zatražiti i tokom predstojećih dana od Brisela, ali i od SAD", kazao je Tači.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da će sprovođenje sporazuma zavisiti i od pritiska međunarodne zajednice na Srbiju.

"Što se naše strane tiče, mi ćemo sprovesti što je postignuto, a što se tiče Srbije, to zavisi od pritiska međunarodne zajednice", kazao je on.

Premijer Kosova Hašim Tači otputovao je u Brisel, gde će se sastati s više evropskih zvaničnika, na poziv visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: