Moguć status kandidata za Srbiju

Slovenački ministar Samuel Žbogar rekao da bi prodor u dijalogu Beograda i Prišitne mogao omogućiti Srbiji da u decembru dobije status kandidata za člana EU.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

15:36

Default images

Žbogar je novinarima rekao i da napredak Crne Gore, takođe, zavisi od Srbije, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

On je podsetio da je jutros u sedištu EU u Briselu počela osma runda razgovora Beograda i Prištine, a da su na dnevnom redu regionalno predstavljanje Kosova i rešavanje pitanja administrativnih prelaza.

"Ukoliko dijalog bude uspešan, mislim da bi opšti stav išao u prilog toga da Srbija dobije status kandidata", rekao je Žbogar po dolasku na međunarodnu konferenciju o Balkanu.

Ministri spoljnih poslova EU će na predstojećem sastanku razgovarati o ovom pitanju, a Žbogar je ocenio da EU naginje ka pozitivnoj odluci za Srbiju, prenosi slovenačka agencija.

Na pitanje o napretku Crne Gore u evropskim integracijama on je podsetio da Crna Gora čeka datum početka pregovora o pristupanju EU, ali da u tom pogledu ne postoji saglasnost članica Unije.

"Nažalost ovo je takođe na neki način povezano sa Srbijom. Ukoliko Srbija dobije status, verujemo da će i Crna Gora lakše dobiti datum početka pregovora", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: