"Jednostranost je neprihvatljiva "

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je SB UN da pošalje jasnu poruku prištinskim vlastima da su jednostrani potezi neprihvatljivi.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

16:02

Default images

Jeremić je na sednici posvećenoj Kosovu rekao da je situacija u regionu pre nešto više od mesec dana iznenada postala manje bezbedna, manje stabilna i manje predvidiva.

"To je bila direktna posledica sračunate odluke albanskog secesionističkog rukovodstva da naloži ničim izazvan oružani upad na sever Kosova, što je deo opakog plana za nasilno nametanje nelegitimnog i neželjenog režima stanovnicima tog dela pokrajine", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije zato je pozvao Savet bezbednosti da "pošalje jasnu poruku počiniocima da je njihov unilateralizam u potpunosti neprihvatljiv".

Jeremić je takođe pozvao Savet bezbednosti da se posveti tome da na narednom sastanku jedine promene realnosti na terenu budu one koje su proizvod dogovora dve strane u dijalogu.

"Unilateralizam nije u skladu sa naporima da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje problema Kosova. Svako mora da izabere put kojim će ići. Nemoguća je bilo kakva dvosmislenost", rekao Jeremić.

Podsećajući da je kriza izbila 25. jula kada su prištinske vlasti odlučile da preuzmu punktove na severu Kosova i na njih poslale specijalne jedinice kosovske policije ROSU, čime je prekršen sporazum Prištine i Euleksa, Jeremić je kazao da je većinsko stanovništvo na severu Kosova "taj nesankcionisani akt shvatilo kao pokušaj zauzimanja teritorije".

Jeremić je ponovio ono što je napisao u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da "mora biti ponovo uspostavljeno pređašnje stanje".

"Oni koji su destabilizovali sever Kosova akcijama ROSU-a moraju odgovarati. Bez obzira ko je izdao naređenje da se pređe reka Ibar čime je prekršio sporazum sa Euleksom, mora snositi posledice", rekao je on.

Šef srpske diplomatije zatražio je odgovore na nekoliko pitanja – ko je naložio jednostranu akciju ROSU-a, da li je neko iz međunarodne zajednice znao za tu operaciju, zašto je Euleks nestao sa severa Kosova uoči upada ROSU-a, zašto Euleks nije iskoristio svoja ovlašćenja.

Ministar spoljnih poslova Srbije upitao je da li treba pokušati stvoriti novu realnost na terenu, posebno kad dijalog dve strane daje rezultate.

Jeremić je ocenio da međunarodna zajednica nije uspela da se suoči sa unilateralizmom Prištine, što ne može da doprinese bezbednosti na Balkanu i mora da bude odbačeno i osuđeno "najjasnijim mogućim rečima".

"Ćutanje će biti shvaćeno u Prištini kao pristanak, dramatično povećavanje verovatnoće od daljih jednostranih upada na sever kao što je pokušaj zauzimanja trafo-stanice Valac ili suda u severnoj Mitrovici", rekao je on.

Ukazujući da se u poslednjih mesec dana pojavilo "nekoliko opasnih zabluda", Jeremić je kazao da Srbija nije odložila razgovore sa Prištinom zakazane za 20. jul, već da je to u poslednjem trenutku odložio posrednik u razgovorima.

Druga zabluda je, kako je kazao Jeremić, "zavodljiv izraz 'paralelne strukture'" za srpske institucije na severu Kosova koje imaju legitimitet ne samo zato što ih podržava ogromna većina stanovnika, već i zato što na severu Kosova "nema realne alternative koja prolazi test demokratije".

Te institucije su jedine koje mogu funkcionisati bez stalne oružane zaštite, ukazao je on.

Jeremić je kazao da su prave paralelne strukture one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i takozvanog kosovskog ustava koji nije odobrio UNMIK niti Savet bezbednosti UN.

Šef srpske diplomatije je na kraju podsetio na osnove na kojima Euleks i UNMIK deluju na Kosovu naglasivši da "jedini prihvatljiv standard i u okviru NATO-a i u okviru EU, ali i u ovom Savetu, jeste Rezolucija 1244 i statusno neutralni okvir UN".

Komentarišući izveštaj Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, Jeremić je ocenio da se sveukupna atmosfera obuhvaćenog perioda može okarakterisati kao "pogoršanje".

Jeremić se ponovo založio za sprovođenje sveobuhvatne nezavisne istrage o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu i istakao da samo Savet bezbednosti može da stvori mehanizam koji bi to i sproveo.

Povodom promena na čelu UNMIK-a, Jeremić je rekao da Srbija očekuje brzo imenovanje novog šefa misije i da će nastaviti da aktivno učestvuje u konsultacijama kako bi se došlo do prihvatljivog imenovanja, što će, kako je kazao, "pomoći da se obezbedi da UNMIK i dalje bude neophodan stub mira i stabilnosti na Kosovu".

Jeremić je takođe izrazio duboko saučešće zbog terorističkog napada u petak ispred prostorija UN u nigerijskoj prestonici Abudži.

"Srbija će nastaviti da ima aktivnu ulogu u globalnim naporima u borbi protiv pošasti terorizma u svim njegovim oblicima", rekao je Jeremić. Trenutno se održava sednica Saveta bezbednosti UN posvećenu situaciji na Kosovu, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Iako izveštaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula, akcenat današnje sednice biće na poslednjoj krizi na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: