Delegacija završila posetu Kini

Parlamentarno-privredna delegacija Srbije, koju je predvodila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, završila je višednevnu posetu Kini.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

11:04

Default images

Tokom te posete dogovorena je čvršća saradnja parlamenata dveju zemalja, kao i realizacija ugovora o kreditu za revitalizaciju Termoelektrane "Kostolac".

Delegacija Srbije je u Kini boravila od 26. avgusta, na poziv predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vua Banguoa.

Đukić Dejanovićeva je tokom uzvratne posete Kini razgovarala sa potpredsednikom te zemlje Si Đinpinogom, a koji joj je preneo da Kina ostaje dosledna podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i da kineska politika računa na saradnju sa zapadnim Balkanom.

Si Điping je tokom jednočasovnog razgovora sa Đukić Dejanovićevom rekao da su Srbija i Kina "svevremenski prijatelji", što je 2009. i potvrđeno uspostavljanjem strateškog partnerstva.

U razgovoru s predsednikom Kineskog kongresa Vu Banguom dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Kineskim narodnim kongresom, koji bi podrazumevao konkretnu saradnju skupštinskih tela, načina prenošenja iskustava i frenkventnost susreta parlamentaraca.

"Memorandum bi se, takođe, odnosio i na zauzimanja zajedničkih stavova u unilaterali po pitanjima od zajedničkog interesa", rekla je Đukić DejanovićevaTanjugu.

Predsednica srpskog parlamenta susrela se i sa stalnim članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije He Guoćiangom, koji je naglasio da su dve zemlje već ostvarile dobru saradnju, ali da se nada da će ona i ubuduće biti razvijana.

Đukić Dejanovićeva je rekla da su predsednik parlametna Čuncghina Čen i predsednik Kineske razvojene banke u tom gradu Guo Dung obavestili srpske privrednike o nameri da u narednom periodu u svetu investiraju oko 30 milijardi dolara.

Poslednjeg dana posete Kini Đukić Dejanovićeva je razgovarala s predsednikom parlamenta Šangaja Liu Jungenom, navodeći da je razmena iskustava i saradnja sa tom gradskom skupštinom veoma značajna za Srbiju, posebno imajući u vidu da ona predstavlja 23 miliona građana.

Sa parlamentarnom delegacijom u poseti Kini boravila je i privredna delegacija, kao svojevrsna prethodnica sastanku Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, koji je planiran za oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: