Divjak uhapšen po srpskoj poternici

Ministarstvo pravde saopštilo da je po poternici iz Srbije uhapšen bivši general Armije BiH Jovan Divjak. Tužilaštvo BiH traži da se Divjak izruči toj zemlji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.03.2011.

11:44

Default images

U saopštenju je precizirano da je bečki Interpol obavestio Beograd da je u Austriji po osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija uhapšen Jovan Divjak.

Ministarstvo pravde navodi i da će u narednom periodu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašin čuli su se jutros povodom slučaja Dobrovoljačka ulica i hapšenja generala Jovana Divjaka u Beču, izjavio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. Vekarić je rekao da srpsko tužilaštvo još nije dobilo nijedan zvaničan dokument o hapšenju Divjaka, tako da će više informacija o tome moći da saopšti javnosti kad te dokumente dobije.

Srbija je raspisala poternicu za Divjakom zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1991. godine.

Divjak je osumnjičen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za protivpravno ubijanje neprijatelja.

Bivši general Armije BiH kasnije tokom dana trebalo bi da bude izveden pred istražnog sudiju u Beču.

Tužilaštvo BiH za izručenje Divjaka Sarajevu

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je da je Tužilaštvo BiH pokrenulo proceduru da se Divjak izruči Bosni i Hercegovini.

Barašin je rekao Tanjugu da je taj zahtev upućen Ministarstvu pravde BiH, koje treba da pokrene dalju proceduru u vezi s tim slučajem.

On je potvrdio da je "slučaj Dobrovoljačke ulice aktivan predmet" i da će, što se tiče tužilaštva BiH, taj postupak biti uskoro okončan.

Govoreći o proceduri podnošenja predloga za izručenje Divjaka BiH, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao Tanjugu da je tužilaštvo mišljenja da lica koja su počinila ratni zločin na teritoriji BiH treba da budu procesuirana kod pravosudnih organa BiH.

On je rekao da je glavni tužilac Barašin danas obavio razgovore i sa ambasadorom BiH u Beču Harisom Hrlom.

"Zahtev za izručenje Divjaka BiH trebalo bi da se danas posredstvom Ministarstva pravde BiH uputi austrijskim pravosudnim organima", kazao je Grubešić.

Dodik: Trebalo ga je uhapsiti ranije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Jovan Divjak, ratni general armije BiH, trebalo davno da bude uhapšen.

"Evidentni su zločini koje je počinio Divjak i ostali u Dobrovljačkoj ulici u Sarajevu", rekao je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će Divjak biti izručen Srbiji, Dodik je odgovorio: "Nadam se da će tako biti", i dodao da su pravosudni organi Srbije za to spremni.

Predsednik RS je rekao da se nada da je Tužilaštvo Srbije ovog puta spremno za ovaj slučaj, za razliku od prethodnih, imajući u vidu slučaj Ejupa Ganića, ratnog predsednika BiH, privedenog marta prošle godine na londonskom aerodromu na osnovu srpske poternice, pa kasnije puštenog.

SDU: Šta se želi sa nekredibilnim optužnicama?

Socijaldemokratska unija saopštila je da je srpski pravosudni sistem, nakon odustajanja od optužnice protiv Tihomira Purde, "nastavio da posrće" i da je hapšenjem Jovana Divjaka, na osnovu poternice Srbije, u pitanje doveden kredibilitet države.

Sud u Engleskoj je, kako se podseća, ranije odbio izručenje Ejupa Ganića Srbiji na osnovu iste optužnice, pošto je zaključio da ne postoje nikakvi ozbiljni dokazi i da se radi o politički intoniranoj optužnici.

"Šta Srbija želi ovim optužnicama? Da pokvari odnose u regionu ili da ponovo napiše istoriju prethodnog rata?", navodi se u saopštenju SDU i dodaje da je "sramota da se na osnovu već odbačenih optužnica hapse ljudi po svetu".

Veterani RS: Nova igra Tužilaštva iz Beograda

Predstavnici nevladinog sektora u Republici Srpskoj ocenili su da hapšenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču ima političku pozadinu i da je to nova igra srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

"Jovan Divjak će se vratiti u Sarajevo kao heroj, kao i Ejup Ganić, a žrtve rata će ponovo ostati posramljene i ponižene. Ukoliko se i ovaj slučaj završi kao raniji, mislim da glavni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević treba da podnese ostavku", rekao je predsednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih srpskih boraca i civila Nedeljko Mitrović.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ocenio je da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije "pravi lakrdiju" hapšenjem Divjaka, podsećajući da je ranije po istom osnovu prvo uhapšen, a potom i oslobođen Ejup Ganić.

Dukić je novinarima rekao da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine imalo i neuspele slučajeve Ilije Jurišića i Tihomira Purde, navodeći da bi posle svega moglo doći do raspuštanja ovog tužilaštva.

"Hapsite Mladića a ne Divjaka"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da vlasti u Srbiji pokušavaju da, raspisivanjem poternica za državljanima susednih zemalja, prikriju vlastitu nesposobnost za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Očigledno je da kroz ove poternice vlasti pokušavaju da prikriju vlastitu nesposobnost da uhapse i Haškom tribunalu izruče Ratka Mladića i Gorana Hadžića, uprkos postojanju brojnih dokaza da su haški begunci u dugačkom periodu uživali zaštitu države Srbije", navela je Građanska Vojvodina.

Ta koalicija je ocenila da Srbija raspisivanje poternica za građanima drugih država koristi za unutrašnja politička pitanja, želeći da minimizuje svoju ulogu u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Ocenjuje se da "posebno gorak utisak" ostavlja činjenica da se "na udaru srbijanske političko-pravne samovolje" sada našao Jovan Divjak, koji je "jedan od simbola otpora grada koji je bio ubijan tokom četiri godine opsade".

"Podsećamo da je general Divjak jedan od onih koji su se godinama zalagali za građanske vrednosti i multinacionalnu BiH, a izgleda da vlastima u Srbiji upravo takvi posebno smetaju", piše u saopštenju.

Protesti u Sarajevu

Građani Sarajeva zakazali su za sutra u 14 časova mirne proteste ispred austrijske ambasade u tom gradu zbog hapšenja bivšeg generala Bosne i Hercegovine Jovana Divljaka.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beču Haris Hrle je rekao da će Divjaku biti pružena sva potrebna pomoć iz ambasade.

Ispred austrijske ambasade u Sarajevu sinoć su održani mirni protesti, a kako su preneli mediji u BiH, protesti su održani i u centru Beča, gde se okupilo dvadesetak automobila sa bosanskim zastavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: