Nakon tragedije, mere zaštite

Radnik Alfa monta Radovan Petrović, koji je teško povređen 14. oktobra tokom rekonstrukcije fabrike Fijat automobili, preminuo je u KC u Kragujevcu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

11:49

Default images

Petrović je imao višestruke povrede lobanje i bio priključen na aparate za održavanje života.

U Odeljenju inspekcije rada u Kragujevcu saznajemo da će u toj fabrici od sutra biti primenjene posebne mere zaštite na radu.

Podsećamo, 21. jula tokom radova na rekonstrukciji krova kragujevačke fabrike automobila poginuo je dvadesetočetvorogodošnji Boris Čavrak.

Na gradilištima u Šumadiji tokom ove godine teško je povređeno osmoro radnika.

Četiri republička inspektora rada koji pokrivaju ovaj okrug u tom periodu su podneli 10 zahteva za vođenje prekršajnog postupka.

Protiv beogradske firme "Zormont" čiji je radnik Boris Čavrak poginuo na rekonstrukciji krova u "Fijat automobili Srbija" zbog nekorišćenja propisane opreme podneta je krivična prijava, a na 25 gradilišta zabranjen je rad.

U skladu sa zakonom, svaki poslodavac dužan je da, između ostalog, imenuje i lice koje će voditi računa o bezbednosti i zdravlju na radu i izradi akt o proceni rizika za svako radno mesto.

U kragujevačkoj građevinskoj firmi “Neimar – Ratko Mitrović” kažu da, zbog prirode posla, poseban značaj pridaju zaštiti na radu, kao i prekvalifikaciji radnika za građevinske poslove.

U slučaju da ipak dođe do povrede na radu, od 2007. godine uvedeno je obavezno osiguranje zaposlenih.

Međutim, ovu obavezu mnogi poslodavci izbegavaju, iako izdvojena godišnja suma po radniku može iznositi samo hiljadu dinara.

U osiguravajućoj kući “DDOR Novi Sad” kažu da građevinske firme uglavnom osiguravaju svoje radnike.

Zaprećene kazne za poslodavce koji ne poštuju propise kreću se od 400.000 do milion dinara, dok su kazne za zaposlene koji ne koriste opremu od 10 do 20.000 dinara.

Od 1. januara 2011, po Uredbi o bezbednosti i zdravlju na radu na gradilištima, svaki investitor biće u obavezi da, pored uredne prijave gradilišta, ima i dva koordinatora za projektovanje i izvođenje radova, što bi trebalo da poboljša stanje u građevinarstvu, tvrde inspektori rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: