Trojica ministara volonteri

Beograd -- Tri člana Vlade Srbije volonterski, odnosno besplatno, obavljaju važne državne poslove, a zarađuju za život kao profesori univerziteta.

Izvor: Danas
Podeli

To su ministar prosvete Žarko Obradović, ministar vera Dragoljub Šijaković i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Oni su Agenciji za borbu protiv korupcije, u izveštajima o imovini i prihodima, prijavili da ne primaju novac iz budžeta za ministarski posao.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević iz državnog budžeta prima razliku od profesorske plate, i to u iznosu od oko 42.600 dinara.

Žarko Obradović kaže za Danas da od prvog dana na mestu ministra prosvete ne prima platu, a da prihode ostvaruje na Megatrend univerzitetu.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Danasu je rečeno da je Čiplić Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da platu prima na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je inače stalno zaposlen, međutim iz nekog razloga Agencija nije objavila taj podatak.

U Ministarstvu kažu da se ministar između ministarske plate i plate s fakulteta opredelio da prima ovu drugu.

Ministar Šijaković, kako je Danasu rečeno u Ministarstvu vera, platu prima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta. U ovom ministarstvu nisu želeli da komentarišu tvrdnje pojedinih medija da se Šijaković nalazi i na platnim spiskovima filozofskih fakulteta u Istočnom Sarajevu i Nikšiću, gde takođe predaje kao redovni profesor.

On ne podleže odredbi srpskog Zakona o radu da jedna osoba može biti stalno zaposlena samo na jednom radnom mestu, jer faktički radi u tri države nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije, a u Vladi Srbije "volontira".

S druge strane, troje ministara novac prima po više osnova, kao članovi upravnih odbora agencija ili drugih organa. Među njima prednjači ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, čija je ministarska plata 109.300 dinara, a iz budžeta Agencije za osiguranje depozita, gde je član Upravnog odbora, dobija 28.600 dinara.

Ministarka pravde Snežana Malović, koja iz državne kase po tri osnova ukupno prihoduje 132.200 dinara, od čega kao ministarka mesečno dobija oko 102.000 dinara, a kao članica Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca inkasira po oko 15.000 dinara.

Tu je i ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, čija je ministarska plata 106.000, uz koju kao ortoped konsultant u Železničkoj bolnici prihoduje 24.000 dinara iz budžeta ŽTP.

Ima i ministara koji su se odrekli dela prihoda. Tako ministarka finansija Diana Dragutinović prima samo ministarsku platu od 115.000 dinara, a ne ostvaruje zaradu u svojstvu člana UO Agencije za osiguranje depozita.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić odrekao se prihoda iz Fonda za razvoj Srbije, u čijem je Upravnom odboru i predsedničke plate u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom, a ministarska zarada mu je 108.000 dinara.

Zanimljivo je da Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, ima veću platu od premijera Mirka Cvetkovića. Dačić mesečno zarađuje oko 146.700 dinara, dok Cvetkovićeva plata iznosi 131.000 dinara.

Odmah iza njih dvojice, prema visini plate, slede ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, sa 120.000 dinara mesečno, i ministar energetike Petar Škundrić (113.000). Više od 100.000 zarađuju i ministri Verica Kalanović, Nebojša Bradić, Snežana Samardžić-Marković, Sulejman Ugljanin, Slobodan Milosavljević, Srđan Srećković, Jasna Matić i Milan Marković. Njihove mesečne plate kreću se u rasponu od 110.000 dinara (Kalanović i Bradić) do 101.000 (Marković).

Manje od 100.000 dinara mesečno zarađuju neki od politički veoma istaknutih članova Vlade Srbije. Plata potpredsednika Vlade i ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića iznosi 97.775, ministar odbrane Dragan Šutanovac prihoduje 95.000, ministar za KiM Goran Bogdanović - 92.000, Vuk Jeremić - 89.000 i ministar za poljoprivredu Saša Dragin sa 80.000 dinara.

Podatke za potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića i dalje nije moguće naći na internet sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Info

strana 1 od 933 idi na stranu