Novosti: Duvan i dalje dimi

Devojčice i žene kao meta duvanske industrije, tema je koju je SZO odredila povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

22:57

Default images

I Srbija će pridružiti promociji zdravih stilova života, pa će tako raznovrsnim programom podsetiti na razloge zbog kojih bi se pušači trebalo što pre rešiti ovog poroka.

A da bi zdravstveni radnici ubedili tih 38,1 odsto muškaraca i 29,9 žena širom Srbije da se odupru duvanskom dimu, sve češće potežu - brojke.

Tako se, prema poslednjim studijama Ministarstva zdravlja, može zaključiti da je čak 75-80 odsto pušača poželelo da ostavi pušenje, dok je samo jedna trećina to i pokušala. Činili su to čak tri puta, ali uglavnom - bez uspeha.

Zato će ova problematika biti tema u glavnom gradu. Na Kalemegdanu će se u ponedeljak uručiti nagrade pobednicima upravo završene kampanje za odvikavanje od duvana - "Ostavi i pobedi".

Odmah potom, prema najavama Ministarstva zdravlja, organizovaće se i simbolična šetnja i poseban program na Trgu Republike - modna revija, podela poklon-kupona pojedinih frizerskih salona, podela nagrada deci pobednicima u likovnom izražavanju "Pušenje je ružno".

U gradskom jezgru biće postavljeni i štandovi na kojima će domovi zdravlja sa savetovalištima za odvikavanje od pušenja, udruženja, farmaceutske kuće, davati korisne informacije i savete. Kroz ovu kampanju, sedmu po redu, do sada je prošlo oko 17.000 pušača i 12.000 nepušača-podržavalaca.

Istom će se temom baviti i ostale zemlje, prvenstveno iz razloga što milijardu i sto miliona ljudi širom planete dan započinje cigaretom. I mada se SZO "hvali" da se ovaj broj sa svakom godinom smanjuje, pravi su rezultati i dalje - neubedljivi. A u međuvremenu se pojavljuju i novi trendovi.

Iako muškarci mnogo više konzumiraju duvan nego žene, "epidemija" korišćenja duvana kod devojaka je u porastu u mnogim zemljama i regionima - saopštava SZO.

Tako u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Urugvaju... žene znatno više posežu za cigaretom od jačeg pola.

Zato se u borbi sa ovom pošasti države, između ostalog, koriste i - zakonodavstvom. Kod nas je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen u prvoj nedelji maja pa se zdravstveni radnici uzdaju da će baš ovaj propis uveliko smanjiti broj pušača.

Iskustva drugih zemalja, međutim, pokazuju da je mnogo više od broja pušača, zakon uticao na ekonomiju. Nakon šestomesečne procene efekata u Britaniji je zatvoreno 1.300 pabova, kafea, lokala zbog pada prometa. Gubici ugostitelja kreću se između 30 i 50 odsto, a ovom zabranom gube i državni budžeti jer imaju manje zahvate od poreza, PDV-a, doprinosa.

Zato "rigorozna Evropa" polako popušta pa su od 27 zemalja članica, potpunu zabranu pušenja usvojile samo četiri zemlje - Norveška, Irska, Škotska i Engleska.

Naš zakon predviđa zabranu pušenja u javnom prevozu i radnom prostoru, a od te zabrane se izuzimaju ugostiteljski objekti, u kojima, u zavisnosti od površine, upotreba duvana može biti dozvoljena.

Potpuna zabrana proglašena je u prostorijama državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, kulture, sporta i rekreacije, proizvodnje, kontrole i prometa lekova, proizvodnje, smeštaja i prometa životnih namirnica.

Za nepoštovanje odredbi ovog zakona predviđene su kazne od 5.000 do milion dinara. Poslodavcima je je ostavljen rok od 180 dana da naviknu na nova pravila.

Prva zemlja koja je dim proterala iz javnih prostorija bila je Irska i to čuvenim pionirskim zakonom iz 2004. godine. Za njom su to učinile i Norveška, zatim Novi Zeland, Španija, Švedska, Italija i druge.... Oko 50 odsto stanovništva u SAD i oko 80 odsto Kanađana žive u područjima gde su doneseni isti zakoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: