Vlajić: Nepotpuna sloboda medija

Beograd -- Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić kaže da je medijska situacija u Srbiji bolja nego u vreme nedemokratskog režima, ali da ipak sloboda medija nije potpuna.

Izvor: Tanjug
Podeli

On kaže da postoje politički pritisci, pritisci iz sfere biznisa i interesnih grupa. Povodom Svetskog dana slobode medija, 3.maja, Vlajić je ocenio da stepen slobode medija nije zadovoljavajući, jer oni još trpe određene pritiske, a mnogi novinari su u lošoj ekonomskoj situaciji.

"U Srbiji se dobro razume da su mediji jako važni i onda se oni, iz različitih razloga, izlažu pritisku, a lokalni mediji su u posebno osetljivoj situaciji. Ima političkih pritisaka i pritisaka koji dolaze iz sfere biznisa i nekih drugih interesnih grupa, pa tako nema potpune slobode medija", kazao je Vlajić.

On je naveo da je jedan od problema i to što novinari, za razliku od drugih profesija, nemaju opšti nivo zaštite putem kolektivnog ugovora.

"Tako su novinari u dosta teškoj ekonomskoj i profesionalnoj situaciji, a uz pritiske koje trpe, položaj im je neizvestan. Posledice loše ekonomske situacije su se odrazile i na novinare od kojih mnogi rade u honorarnom radnom odnosu i sa malim zaradama", rekao je predsednik NUNS-a.

Vlajić je ocenio da je došlo vreme i za "ozbiljno 'prepakivanje' medijskog zakonodavstva" kako bi se Srbija pripremila za tehnološki napredak medija i digitalizaciju.

Govoreći o slobodi štampe u svetu, Vlajić je rekao da globalna kretanja ugrožavaju medije pa su neke medijske kuće promenile vlasnike, a druge, nekada ugledne, iz ekonomskih razloga prešle samo na "on lajn" izdanja.

"Čitava medijska globalna scena je u nekoj vrsti previranja, pa otuda se može govoriti da opada sloboda medija u celom svetu. Naravno, ni Srbija nije izuzetak. Ona je zemlja u tranziciji, tako da je ovde situacija još rovitija nego u razvijenim demokratijama", zaključio je Vlajić.

Društvo

Reakcija: Svačija zemlja

Beograd -- Pojedinci kojima se posrećilo da kupe zemlju koja je kasnije promenila namenu i postala gradsko građevinsko zemljište, na njoj su uspeli višestruko da zarade.

Društvo ponedeljak 31.05. 10:35 Komentara: 5
strana 1 od 141 idi na stranu