SB daje 479 miliona dolara za Haiti

Beograd -- Svetska banka obećala je na donatorskoj konferenciji za Haiti 479 miliona dolara pomoći toj zemlji i objavila da će otpisati haićanski dug od 39 miliona dolara.

Izvor: B92
Podeli

Evropska unija će se obavezati da obezbedi 1,6 milijardi dolara za obnovu Haitija. Taj novac će dati Evropska komisija, Evropska banka za investicije i države članice EU. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je na donatorskoj konferenciji u sedištu UN u Njujorku najavila da će SAD na ime dugoročne pomoći Haitiju izdvojiti 1,15 milijardi dolara.

Američki predsednik Barak Obama ranije je obećao 2,8 milijardi dolara za "hitne i osnovne potrebe" naroda Haitija.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici 138 zemalja, više međunarodnih organizacija poput Svetske banke i MMFa.

Bivči predesdnik SAD, Bil Klinton i Ban Ki Mun, generalni sekretar UN- su pozvali svetske zemlje da doniraju 3,8 milijardi dolara za početak obnove Haitija. To je samo prvi deo paketa od 11,5 milijardi dolara koji vlada Haitija traži za obnovu.

Svet

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Dogovor o sankcijama Iranu

London -- Šest vodećih svetskih sila dogovorile su se da u narednih nekoliko dana započnu rad na novim sankcijama za Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Svet sreda 31.03. 20:07 Komentara: 6

Referendum u Iraku

Bagdad -- Frakcija Moktade al Sadra konsultovaće irački narod putem referenduma o tome kog kandidata za premijera da podrži, saopštili su predstavnici te frakcije.

Svet sreda 31.03. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 252 idi na stranu