Referendum u Iraku

Bagdad -- Frakcija Moktade al Sadra konsultovaće irački narod putem referenduma o tome kog kandidata za premijera da podrži, saopštili su predstavnici te frakcije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Referendum koji će biti sproveden u petak i subotu mogao bi pomoći šiitskim sadristima da postignu dogovor i prevaziću neslaganja koja su blokirala njihovo udruživanje sa šiitskom muslimanskom koalicijom premijera Nurija al Malikija.

Spajanjem Malikijeve partije Pravna država i iračke Nacionalne alijanse, u kojoj se nalaze i sadristi, stvorio bi se najveći blok u budućem iračkom parlamentu.

Sadristi se protive imenovanju Malikija na funkciju premijera, na čemu insistira Pravna država.

Iračani će na referendumu birati između pet imena - Malikija i Mohameda Džafara al Sadra iz partije Država zakona, i Adel Abdula-Mahdija i bivšeg premijera Ibrahima al Džafarija iz Iračke nacionalne alijanse, kao i Ijada Alavija, čija je stranka Irakija pobedila na parlamentarnim izborima 7. marta.

Savez partije Država zakona i Iračke nacionalne alijanse mogao bi gurnuti Alavija i njegovu stranku na margine, ocenjuju analitičari.
Iračani će glasati u sadrističkim kancelarijama širom zemlje, u džamijama i na mobilnim partijskim mestima. Sadristi kažu da je odštampano već više miliona listića.

strana 1 od 252 idi na stranu