NVO o zločinima nad Albancima

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava zu Beogradu je organizovala je akciju obeležavanja godišnjice zlocina pocinjenih nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Izvor: Beta
Podeli

Aktivisti te organizacije su u Knez Mihailovoj ulici u blizini Filozofskog fakulteta postavili na tlo crveno platno, kao simbol krvi žrtava, koje vodi do štanda - vrata Evropske unije, a na tom putu nalazi se i Batajnica, u kojoj je pronađeno nekoliko masovnih grobnica.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Nenad Obradović kazao je agenciji Beta da je cilj te akcije da se podseti na pokušaj etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Mislimo da država mora da odgovara za zločine počinjene u Suvoj Reci, Podujevu i selu Mejo. Neki pojedinci su procesuirani, ali nema procesa protiv države", kazao je Obradović.

Pored crvenog platna kredom su na asfaltu iscrtana tela žrtava, a prema rečima organizatora, posle akcije u Beogradu slična akcija će danas biti održana u Batajnici.

Aktivisti te inicijative delili su građanima pamflete sa datumima zločina počinjenih u Suvoj Reci, Podujevu i Meju i podatke o ubijenim i raseljenim Albancima sa Kosova i Metohije.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu