Uskoro isplate iz Fonda za Mlade

Beograd -- Stipendije za postignute uspehe u 2008. godini koje dodeljuje Fond za mlade, još nisu isplaćene. U Fondu kažu da će isplata uslediti uskoro.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković, koja je ujedno i predsednica Fonda, kaže da je trezoru Narodne Banke Srbije dat nalog i da bi nagrade uskoro trebalo da budu isplaćene. Ministarka je rekla i da će uslovi za dodelu stipendija ostati isti, te da će za nagrade i ubuduće moći da konkurišu samo studenti i srednjoškolci.

Za šesnaestogodišnjeg Teodora fon Burga, uspešnog matematičara, broj godina je bio veća prepreka od matematičkih zadataka.

Međunarodne medalje i brojne nagrade osvojene u poslednjih pet godina nisu bile dovoljne da bi ovaj sada već srednjoškolac dobio od države stipendiju.

Predsednica Fonda Snežana Samardžić-Marković je rekla da je njegov problem zbog starosne granice bio tehničke prirode i da je on u međuvremenu prevaziđen, a da je, osim sredstava iz fonda, dobio i 350.000 dinara od "Telekoma Srbije" i 80.000 dinara od Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

"Pokušali smo da nađemo način da ga nagradimo iako nije ispunjavao sve uslove, bio je srednjoškolac formalno, ali po godinama nije završio osnovnu školu i pošto je tako izuzetan, naišao je i na izuzetne, ali male prepreke, što je prevaziđeno prošle godine", navela je ministarka omladine i sporta.

Ona je napomenula da Fon Burg od ove godine ispunjava sve formalne uslove, pa za njegovo nagrađivanje neće postojati problemi.

Ministarka je danas organizovala prijem za učesnike nedavno održanih olimpijada iz fizike i matematike i pozvala ih da se prijave na konkurs za nagrađivanje rezultata ostvarenih u 2009. godini, koji će biti raspisan početkom naredne godine, a na koji će ovog puta moći bez problema da se prijavi i Fon Burg.

I Luka Milićević i Dušan Milijančević su osvajača zlatne i srebrene medalje na međunarodnom takmičenju iz matematike i fizike.

Jedini problem je što isplata nagrada - kasni.

Ministarka je pozvala mlade talente da konkurišu i za nagrade koje će Fond deliti za uspehe u 2009. godini. Za zlatnu medalju, predviđena nagrada je 200 hiljada dinara, za srebrnu 180 hiljada, a za bronzanu 160 hiljada dinara.

strana 1 od 105 idi na stranu