"Južni tok" prolazi kroz Srbiju

Potpisivanje sporazuma o srpsko-ruskom preduzeću za izgradnju gasovoda "Južni tok", posle puno spekulacija, potvrdilo je da gasovod neće zaobići Srbiju.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2009.

00:09

Default images

Međutim, dok su podaci o političkim i tehničkim detaljima tog projekta manje-više poznati javnosti, kao nepoznanica ostaje ekonomska procena isplativosti. Potpisnik sporazuma za srpsku stranu Dušan Bajatović kaže da će finansijski detalji o projektu biti poznati posle ekonomskog samita koji će biti održan u Sankt Peterburgu.

Inače, pored tog sporazuma, u prisustvu premijera Italije i Rusije, između "Gasproma" i italijanskog ENI-ja, potpisan je aneks memoranduma kojim se utvrđuje pitanje prodaje gasa i kapacitet gasovoda povećava na 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Za razliku od nedavno održanog samita u Sofiji, u Sočiju su razgovori završeni uspešno.

Potpis na sporazum o izgradnji "Južnog toka" sa "Gaspromom" na svečanoj ceremoniji stavili su i predstavnici gasnih kompanija Srbije, Grčke, Bugarske i Italije.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da je ovim sporazumom definitivno potvrđeno da gasovod prolazi kroz našu zemlju i da će protok biti nešto više od 20 milijardi kubnih metara.

“Dodatna garancija da će 'Južni tok' zaista biti rađen jeste i prisustvo premijera Putina i premijera Italije Berluskonija, jer su to dve zemlje glavni partneri, jer ako je i bilo sumnje da će se 'Južni tok' uopšte i graditi, mislim da su ovim sastankom sve ove sumnje razvejane”, rekao je Bajatović.

On kaže da rok za izgradnju nije promenjen i da se tako završetak gasovoda očekuje do kraja 2015. godine. Zajedničko preduzeće "Gasproma" i "Srbijagasa" koje će do kraja godine biti formirano trebalo bi najkasnije do kraja godine da završi studiju izvodljivosti, što je uslov za početak bilo kakve gradnje.

“Tačno da će preduzeće biti osnovano u Švajcarskoj, ali će delatnost u Srbiji obavljati po srpskim propisima, vlasnički odnos ostaje 51:49, kako je i do sada bilo poznato javnosti, s tim što je utvrđena jedna dosta široka lista u kojoj mi u potpunosti štitimo interese srpske strane, odnosno 'Srbijagasa'", naveo je Bajatović.

Sa političkim i tehničkim detaljima projekta "Južni tok" javnost je uglavnom već upoznata, ali ne i sa ekonomskim procenama isplativosti. Bajatović kaže da će finansijski detalji biti poznati posle ekonomskog samita koji će uskoro biti održan u Sankt Peterburgu.

Ekonomista Ljubomir Aksentijević, međutim, očekuje da će se na te podatke ipak sačekati.

“To sve normalno traje, ja sam rekao da takav jedan gasovod koji je gradio Baku, od Bakua, turskog grada Erzuruma, je bio u pripremi 5-6 godina i gradio se par godina u sasvim stabilnijim ekonomskopolitičkim uslovima. Ovde ima vremena, mora da ima vremena, jer projekat mora da bude rentabilan pre svega”, rekao je Aksentijević.

Kako je to projektom predviđeno, trasa gasovoda "Južni tok", polazi od Rusije, preko Crnog mora do bugarske luke Varna odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: