Subota, 16.05.2009.

00:09

"Južni tok" prolazi kroz Srbiju

Potpisivanje sporazuma o srpsko-ruskom preduzeću za izgradnju gasovoda "Južni tok", posle puno spekulacija, potvrdilo je da gasovod neće zaobići Srbiju.

Izvor: B92

"Južni tok" prolazi kroz Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Isa

pre 14 godina

Ne znam odakle BBC dobio te informacije, jer Rusija Danas, tvrdi da Juzni Tok prolazi kroz Srbiju skroz, a ne samo malo kroz vojvodinu.
Ovde je reportaza -
http://www.russiatoday.ru/Business/2009-05-16/South_Stream_set_to_be_completed_by_the_end_of_2015.html

maliradojica

pre 14 godina

Ponovo, po ko zna koji put treba ljudima koji nisu prisustvovali casovima geografije objasnjavati koji se sve planiski masivi i venci bolje reci planincuge prostiru na ovim nasim balkanskim prostorima. Jedini put gasovoda je tzv. Vardarsko Moravskom kotlinom (to vam je pravac autoputa Nis-Beograd). Sve drugo je naklapanje onih koji se ne razumeju u ovu pricu i valjda nezadovoljni jer se ipak ispostavilo da cevka ide kroz Srbiju pa nam sada tu lamentiraju. Rumunija nije predvidjena za ovaj gasovod vec za PanEvropski naftovod a to su dve razlicite stvari. Sto se tice BBC-jeve mape gde se prikazuje samo mali krak kroz Vojvodinu, e vidite, oni su sve do maltene 1996 za ovaj prostor koristili staru YU mapu (bez nezavisnih drzava exyu) a i danas koriste SCG mapu. Cak kad prikazuju i pitanje Kosova, vrlo cesto im se podkrade mapa bez ikakvog obelezja kako Kosova tako i Crne Gore. Znaju Ruje gde treba da provlace ovaj gasovod, pa nisu valjda dzabe slali svoje deminere da se vrzmaju po Jagodini i Paracinu celo proslo leto i ovu zimu. A sto se Nabuka tice, isto Vas molim da ne nasedate na tu praznu politicku pricu. Tog gasovoda nece biti jer gas inicijalno izvire i prolazi kroz tradicionalno pitom i miran krajolik: Iran, Irak, Turkmenistan, Kurdistan. Ako to donekle savladaju sto vojskom sto etnickim ciscenjem kurda i ostalih nezadovolnjika ostaje onaj nezaobilazni faktor zvan KARPATI.I tu sad dolazimo do najveceg stosa u celoj ovoj prici. I taj ce Nabuko-gasovod prolaziti bas preko balkana ali ici ce vise zapadno (Grcka, Makedonija, Kosovo Srbija itd). Zivi bili pa se u ovo uskoro uverili.

bezimena

pre 14 godina

Ni ugovor nije garancija a kamoli sporazum, tim pre što još nije uradjena ni studija o isplativosti!!! Da ne spominjem izuzetno loš posao oko NIS-a koji će, kad tad, biti podložan istraživanju! Koliko će se tek Vlada promeniti u sledećih nekoliko godina i šta će se sve još menjati, to niko živ ne zna pa s tim ni kako će završiti ova perverzna "ljubavna veza" sa Rusima. Postojale su i mnogo "jače" odluke koje su, kao i ova, služile o dnevno političke svrhe a završile su u čabru!!!

Da podsetim rusofile da je za vreme Miloševića i Šešelja, SKUPŠTINA SRBIJE proglasila prisajedinjenje Rusiji i Belorusiji pa od toga ništa nije bilo, niti će srećom biti!

p.s."Čuvaj se Danajaca čak i kad darove nose"! Treba li da crtam ko su nama Danajci?

;)

pre 14 godina

Ovo je jedna od prvih i retkih korisnih stvari koje smo uradili za buducnost nasih mladih. Jos da se izgradi i naftovod prema Italiji, brze medjunarodne pruge, autoputevi i kvalitetnu infrastrukturu u svim vecim gradovima i, kako god to drugi hteli ili ne, Srbija ce biti sastavni deo Evrope. Svaka pohvala onima koji misle dalekoseznije od trenutnog lova u mutnom i brzim, ali sumnjivo ostvarenim profitima !

Neka

pre 14 godina

Ko dozivi neka se priseti ovde napisanog.
Bugari=Ukrajinci=...
Ima da zatezu Bugari i cenu kao da nisu u EU ce traziti i isporuku. Rusi bas ne uce ponekad lekcije sa satelit narodima u istoriji.
Koliko se sa slike vidi kroz Srbiju ne ide juzni vec severni toki Srbija dodje kao neki tampon izmedju vec otislih Bugarske i Madjarske.
Sve bolje od boljeg.
Ukratko divota Bozija.

daleko sam ja

pre 14 godina

Juzni tok prolazi jednim malim delom kroz Vojvodinu . Ako se dize tolika galama onda treba tacno kazati i videti gde prolazi i koliko. Za neki drugi pravac niti je upznata Italija ,niti Evropa, niti Rusija. Mozda Tadic & co zna nesto sto Rusi i Evropa ne znaju. Ako zna zasto nam ne kaze, pa da negiramo i Rusiju i Evropu i da im kazemo u brk da sve lazu?

Милорад Ђапић

pre 14 godina

А ондашњи "бучни скептици", скоро милитантни, да ли имају шта да примете? Вероватно да!

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nema gubitnika, završetak kao u bajci, svi su dobitnici - Kosovo dobilo nezavisnost, Rusi dobili energetiku Srbije, Srbija dobila obećanja...

Mirko

pre 14 godina

Samo mali dodatak, posto detalji nisu bas jasno preneti, gasovod se u Bugarskoj racva i jedan krak ide kroz Srbiju i spaja se sa postojecim u Madjarskoj. Drugi krak ide kroz Grcku, ispod Jadranskog mora do Italije.
Ugovor izmedju Enija i Gazproma nije potpisan "pored" ugovora Gazproma i Srbijagasa, vec je obrnuto, ugovor izmedju Srbijagasa i Gazproma je posledica ugovora Gazproma i Enija.

tibulo

pre 14 godina

Dobro je sto je Bajat sam pa se sve 'brlje' idu njemu. Ima Boga. Ovaj krak sto ga je licno Berluskoni sa Vlajkom dogovorio, ide siguran sam mnogo ranije. Taj krak brze dolazi na trziste Evrope za nekoliko godina. Isti siguran sam bice radjen 'express' tako da ce Vreme-faktor poskupiti nas eventualni KRAK. Da ne govorim o cenama isporucene robe koja ide brze i ranije od one o kojoj se jos nista nezna. Jedino sto je Rusima vazno je da imaju 51% u Naftagasu. Prakticno, oni su gazde. Nas veliki i nesto manji velikani su imali lepe frule za nase usi. Ne verujem da ce biti sposobni da sviraju u diple. ManagerBajatu porucio bi da uzme papir i olovku u ruke i dobro zasilji olovku. Uostalom, on je rodjen na bogatoj crnici, bivsi velikan mu dao mesta i pozicije koje sada vesto drzi kao 'malobrojni' uz svu hipoteku koju je stekao u narodu. Kom narodu. Onom narodu koji nije ni 'slep ni gluv' i koji ume da cita izmedju redova na nekoliko jezika, ukljuciv i ruskij.

Zvezdarac

pre 14 godina

Nije mi jasno iz Bajatovićevog komentara ko ima 51 a ko 49%? Drugo, kad su nas ubeđivali da treba da prodamo (čitaj poklonimo) NIS Rusima tad su nam objašnjavali da će Rusi da izgrade gasovod a da mi otprilike samo treba da nakrivimo kapu i ubiramo kajmak od protoka gasa. Tad nam nisu govorili da ćemo mi sa 51 ili 49% morati da učestvujemo u gradnji tog gasovoda. Tad su nas ubeđivali da će nam Rusi braniti Kosovo i da ćemo kupovati gas po povlašćenoj ceni. Nit smo odbranili Kosovo nit nam je gas jevtiniji. Od kad su ga Rusi preuzeli NIS nikome ništa ne plaća, pod izgovorom: "Slab nam je priliv". Sve u svemu mislim da smo napravili ogromnu grešku što smo se upustili u priču sa Rusima.

npb

pre 14 godina

U Srbiji politička nekultura za tren preraste u zavist, zlobu i samodestrukciju. Ne branim dogovor sa Rusima, a pogotovo ne prodaju NIS-a, ali bih voleo da čujem šta sad imaju da kažu oni koji su bili "sigurni" da Južni tok zaobilazi Srbiju, da neće imati kapacitet ni za tranzit itd i sl. I da konkretno odgovore na to pitanje, a ne da menjaju priču i kažu kako "nikad neće ni biti sagrađen, pa mu dođe na isto".

Dejan, FFM

pre 14 godina

Srpskim novinskim agencijama i medijima je izmakla važna vest ovih dana: Evropska unija je finalizovala planove za izgranju NABUCCO-gasovoda. Tako svima koji govore o "južnom toku" može da se čestita "srećan kačamak".

dobos

pre 14 godina

Dobri poznavaoci i strucnjaci kazu - ne nasi strucnjaci - prvo, Srbija nije u sastavu EU te nema isti tretman kao Bugarska,Madjaska, a ista ta EU ima svoj zakon o trasportu gasa, odnosno da proizvodjac gasa ne moze biti i vlasnik gasovodau ovom slucaju ako i bude prolazio gasovo kroz Srbiju, Rusi ne samo da su vasnci gasa nego i vlasnici gasovoda i skladista gasa u Banatskom Dvoru, te Srbija nema ni cent zarade od toga, potom Rusi i Bugari osnivaju novu komaniju gde su podjednano vlasnici, 50%Rusi a 50% Bugari, potom po svoj prilici ce se prvo graditi trasa Nabuk jer je to komercijalna trasa a za Juzni tok ima vremena..sve u svemu ova vlast je sa prodajom NIS-a prodala i Srbiju, a mi smo otisli definitivno na dobos jer kao suvlasnici 49% ne mozemo nikada nikoga preglasati u bilo kojoj situaciji...jedinu korist imaju oni koji su odradili ovakavu prodaju milenijuma... a moze im se..

Hm

pre 14 godina

...Kako je to projektom predviđeno trasa gasovoda Južni tok polazi od Rusije, preko Crnog mora do bugarske luke Varna odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije... A gdje je tu Grcka u svemu tome ?!?!

Чабар

pre 14 godina

Ипак мислим да је боље да смо гас куповали од Мађарске по дупло већим ценама. Овако нећемо ући у Европу.

Miroslav Konstantinovic

pre 14 godina

“To sve normalno traje, ja sam rekao da takav jedan gasovod koji je gradio Baku, od Bakua turskog grada Erzuruma je bio u pripremi 5-6 godina i gradio se par godina u sasvim stabilnijim ekonomsko političkim uslovima. Ovde ima vremena, mora da ima vremena jer projekat mora da bude rentabilan pre svega”, rekao je Aksentijević.

Veli gdin Aksentijevic da ovde ima vremena, a nama ode cela decenija dvadeset i prvog veka. U sta to samo stracismo?

npb

pre 14 godina

U Srbiji politička nekultura za tren preraste u zavist, zlobu i samodestrukciju. Ne branim dogovor sa Rusima, a pogotovo ne prodaju NIS-a, ali bih voleo da čujem šta sad imaju da kažu oni koji su bili "sigurni" da Južni tok zaobilazi Srbiju, da neće imati kapacitet ni za tranzit itd i sl. I da konkretno odgovore na to pitanje, a ne da menjaju priču i kažu kako "nikad neće ni biti sagrađen, pa mu dođe na isto".

Чабар

pre 14 godina

Ипак мислим да је боље да смо гас куповали од Мађарске по дупло већим ценама. Овако нећемо ући у Европу.

Miroslav Konstantinovic

pre 14 godina

“To sve normalno traje, ja sam rekao da takav jedan gasovod koji je gradio Baku, od Bakua turskog grada Erzuruma je bio u pripremi 5-6 godina i gradio se par godina u sasvim stabilnijim ekonomsko političkim uslovima. Ovde ima vremena, mora da ima vremena jer projekat mora da bude rentabilan pre svega”, rekao je Aksentijević.

Veli gdin Aksentijevic da ovde ima vremena, a nama ode cela decenija dvadeset i prvog veka. U sta to samo stracismo?

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nema gubitnika, završetak kao u bajci, svi su dobitnici - Kosovo dobilo nezavisnost, Rusi dobili energetiku Srbije, Srbija dobila obećanja...

dobos

pre 14 godina

Dobri poznavaoci i strucnjaci kazu - ne nasi strucnjaci - prvo, Srbija nije u sastavu EU te nema isti tretman kao Bugarska,Madjaska, a ista ta EU ima svoj zakon o trasportu gasa, odnosno da proizvodjac gasa ne moze biti i vlasnik gasovodau ovom slucaju ako i bude prolazio gasovo kroz Srbiju, Rusi ne samo da su vasnci gasa nego i vlasnici gasovoda i skladista gasa u Banatskom Dvoru, te Srbija nema ni cent zarade od toga, potom Rusi i Bugari osnivaju novu komaniju gde su podjednano vlasnici, 50%Rusi a 50% Bugari, potom po svoj prilici ce se prvo graditi trasa Nabuk jer je to komercijalna trasa a za Juzni tok ima vremena..sve u svemu ova vlast je sa prodajom NIS-a prodala i Srbiju, a mi smo otisli definitivno na dobos jer kao suvlasnici 49% ne mozemo nikada nikoga preglasati u bilo kojoj situaciji...jedinu korist imaju oni koji su odradili ovakavu prodaju milenijuma... a moze im se..

Zvezdarac

pre 14 godina

Nije mi jasno iz Bajatovićevog komentara ko ima 51 a ko 49%? Drugo, kad su nas ubeđivali da treba da prodamo (čitaj poklonimo) NIS Rusima tad su nam objašnjavali da će Rusi da izgrade gasovod a da mi otprilike samo treba da nakrivimo kapu i ubiramo kajmak od protoka gasa. Tad nam nisu govorili da ćemo mi sa 51 ili 49% morati da učestvujemo u gradnji tog gasovoda. Tad su nas ubeđivali da će nam Rusi braniti Kosovo i da ćemo kupovati gas po povlašćenoj ceni. Nit smo odbranili Kosovo nit nam je gas jevtiniji. Od kad su ga Rusi preuzeli NIS nikome ništa ne plaća, pod izgovorom: "Slab nam je priliv". Sve u svemu mislim da smo napravili ogromnu grešku što smo se upustili u priču sa Rusima.

Dejan, FFM

pre 14 godina

Srpskim novinskim agencijama i medijima je izmakla važna vest ovih dana: Evropska unija je finalizovala planove za izgranju NABUCCO-gasovoda. Tako svima koji govore o "južnom toku" može da se čestita "srećan kačamak".

Милорад Ђапић

pre 14 godina

А ондашњи "бучни скептици", скоро милитантни, да ли имају шта да примете? Вероватно да!

bezimena

pre 14 godina

Ni ugovor nije garancija a kamoli sporazum, tim pre što još nije uradjena ni studija o isplativosti!!! Da ne spominjem izuzetno loš posao oko NIS-a koji će, kad tad, biti podložan istraživanju! Koliko će se tek Vlada promeniti u sledećih nekoliko godina i šta će se sve još menjati, to niko živ ne zna pa s tim ni kako će završiti ova perverzna "ljubavna veza" sa Rusima. Postojale su i mnogo "jače" odluke koje su, kao i ova, služile o dnevno političke svrhe a završile su u čabru!!!

Da podsetim rusofile da je za vreme Miloševića i Šešelja, SKUPŠTINA SRBIJE proglasila prisajedinjenje Rusiji i Belorusiji pa od toga ništa nije bilo, niti će srećom biti!

p.s."Čuvaj se Danajaca čak i kad darove nose"! Treba li da crtam ko su nama Danajci?

tibulo

pre 14 godina

Dobro je sto je Bajat sam pa se sve 'brlje' idu njemu. Ima Boga. Ovaj krak sto ga je licno Berluskoni sa Vlajkom dogovorio, ide siguran sam mnogo ranije. Taj krak brze dolazi na trziste Evrope za nekoliko godina. Isti siguran sam bice radjen 'express' tako da ce Vreme-faktor poskupiti nas eventualni KRAK. Da ne govorim o cenama isporucene robe koja ide brze i ranije od one o kojoj se jos nista nezna. Jedino sto je Rusima vazno je da imaju 51% u Naftagasu. Prakticno, oni su gazde. Nas veliki i nesto manji velikani su imali lepe frule za nase usi. Ne verujem da ce biti sposobni da sviraju u diple. ManagerBajatu porucio bi da uzme papir i olovku u ruke i dobro zasilji olovku. Uostalom, on je rodjen na bogatoj crnici, bivsi velikan mu dao mesta i pozicije koje sada vesto drzi kao 'malobrojni' uz svu hipoteku koju je stekao u narodu. Kom narodu. Onom narodu koji nije ni 'slep ni gluv' i koji ume da cita izmedju redova na nekoliko jezika, ukljuciv i ruskij.

Hm

pre 14 godina

...Kako je to projektom predviđeno trasa gasovoda Južni tok polazi od Rusije, preko Crnog mora do bugarske luke Varna odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije... A gdje je tu Grcka u svemu tome ?!?!

Mirko

pre 14 godina

Samo mali dodatak, posto detalji nisu bas jasno preneti, gasovod se u Bugarskoj racva i jedan krak ide kroz Srbiju i spaja se sa postojecim u Madjarskoj. Drugi krak ide kroz Grcku, ispod Jadranskog mora do Italije.
Ugovor izmedju Enija i Gazproma nije potpisan "pored" ugovora Gazproma i Srbijagasa, vec je obrnuto, ugovor izmedju Srbijagasa i Gazproma je posledica ugovora Gazproma i Enija.

daleko sam ja

pre 14 godina

Juzni tok prolazi jednim malim delom kroz Vojvodinu . Ako se dize tolika galama onda treba tacno kazati i videti gde prolazi i koliko. Za neki drugi pravac niti je upznata Italija ,niti Evropa, niti Rusija. Mozda Tadic & co zna nesto sto Rusi i Evropa ne znaju. Ako zna zasto nam ne kaze, pa da negiramo i Rusiju i Evropu i da im kazemo u brk da sve lazu?

;)

pre 14 godina

Ovo je jedna od prvih i retkih korisnih stvari koje smo uradili za buducnost nasih mladih. Jos da se izgradi i naftovod prema Italiji, brze medjunarodne pruge, autoputevi i kvalitetnu infrastrukturu u svim vecim gradovima i, kako god to drugi hteli ili ne, Srbija ce biti sastavni deo Evrope. Svaka pohvala onima koji misle dalekoseznije od trenutnog lova u mutnom i brzim, ali sumnjivo ostvarenim profitima !

maliradojica

pre 14 godina

Ponovo, po ko zna koji put treba ljudima koji nisu prisustvovali casovima geografije objasnjavati koji se sve planiski masivi i venci bolje reci planincuge prostiru na ovim nasim balkanskim prostorima. Jedini put gasovoda je tzv. Vardarsko Moravskom kotlinom (to vam je pravac autoputa Nis-Beograd). Sve drugo je naklapanje onih koji se ne razumeju u ovu pricu i valjda nezadovoljni jer se ipak ispostavilo da cevka ide kroz Srbiju pa nam sada tu lamentiraju. Rumunija nije predvidjena za ovaj gasovod vec za PanEvropski naftovod a to su dve razlicite stvari. Sto se tice BBC-jeve mape gde se prikazuje samo mali krak kroz Vojvodinu, e vidite, oni su sve do maltene 1996 za ovaj prostor koristili staru YU mapu (bez nezavisnih drzava exyu) a i danas koriste SCG mapu. Cak kad prikazuju i pitanje Kosova, vrlo cesto im se podkrade mapa bez ikakvog obelezja kako Kosova tako i Crne Gore. Znaju Ruje gde treba da provlace ovaj gasovod, pa nisu valjda dzabe slali svoje deminere da se vrzmaju po Jagodini i Paracinu celo proslo leto i ovu zimu. A sto se Nabuka tice, isto Vas molim da ne nasedate na tu praznu politicku pricu. Tog gasovoda nece biti jer gas inicijalno izvire i prolazi kroz tradicionalno pitom i miran krajolik: Iran, Irak, Turkmenistan, Kurdistan. Ako to donekle savladaju sto vojskom sto etnickim ciscenjem kurda i ostalih nezadovolnjika ostaje onaj nezaobilazni faktor zvan KARPATI.I tu sad dolazimo do najveceg stosa u celoj ovoj prici. I taj ce Nabuko-gasovod prolaziti bas preko balkana ali ici ce vise zapadno (Grcka, Makedonija, Kosovo Srbija itd). Zivi bili pa se u ovo uskoro uverili.

Neka

pre 14 godina

Ko dozivi neka se priseti ovde napisanog.
Bugari=Ukrajinci=...
Ima da zatezu Bugari i cenu kao da nisu u EU ce traziti i isporuku. Rusi bas ne uce ponekad lekcije sa satelit narodima u istoriji.
Koliko se sa slike vidi kroz Srbiju ne ide juzni vec severni toki Srbija dodje kao neki tampon izmedju vec otislih Bugarske i Madjarske.
Sve bolje od boljeg.
Ukratko divota Bozija.

Isa

pre 14 godina

Ne znam odakle BBC dobio te informacije, jer Rusija Danas, tvrdi da Juzni Tok prolazi kroz Srbiju skroz, a ne samo malo kroz vojvodinu.
Ovde je reportaza -
http://www.russiatoday.ru/Business/2009-05-16/South_Stream_set_to_be_completed_by_the_end_of_2015.html

Чабар

pre 14 godina

Ипак мислим да је боље да смо гас куповали од Мађарске по дупло већим ценама. Овако нећемо ући у Европу.

Hm

pre 14 godina

...Kako je to projektom predviđeno trasa gasovoda Južni tok polazi od Rusije, preko Crnog mora do bugarske luke Varna odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije... A gdje je tu Grcka u svemu tome ?!?!

dobos

pre 14 godina

Dobri poznavaoci i strucnjaci kazu - ne nasi strucnjaci - prvo, Srbija nije u sastavu EU te nema isti tretman kao Bugarska,Madjaska, a ista ta EU ima svoj zakon o trasportu gasa, odnosno da proizvodjac gasa ne moze biti i vlasnik gasovodau ovom slucaju ako i bude prolazio gasovo kroz Srbiju, Rusi ne samo da su vasnci gasa nego i vlasnici gasovoda i skladista gasa u Banatskom Dvoru, te Srbija nema ni cent zarade od toga, potom Rusi i Bugari osnivaju novu komaniju gde su podjednano vlasnici, 50%Rusi a 50% Bugari, potom po svoj prilici ce se prvo graditi trasa Nabuk jer je to komercijalna trasa a za Juzni tok ima vremena..sve u svemu ova vlast je sa prodajom NIS-a prodala i Srbiju, a mi smo otisli definitivno na dobos jer kao suvlasnici 49% ne mozemo nikada nikoga preglasati u bilo kojoj situaciji...jedinu korist imaju oni koji su odradili ovakavu prodaju milenijuma... a moze im se..

Dejan, FFM

pre 14 godina

Srpskim novinskim agencijama i medijima je izmakla važna vest ovih dana: Evropska unija je finalizovala planove za izgranju NABUCCO-gasovoda. Tako svima koji govore o "južnom toku" može da se čestita "srećan kačamak".

Miroslav Konstantinovic

pre 14 godina

“To sve normalno traje, ja sam rekao da takav jedan gasovod koji je gradio Baku, od Bakua turskog grada Erzuruma je bio u pripremi 5-6 godina i gradio se par godina u sasvim stabilnijim ekonomsko političkim uslovima. Ovde ima vremena, mora da ima vremena jer projekat mora da bude rentabilan pre svega”, rekao je Aksentijević.

Veli gdin Aksentijevic da ovde ima vremena, a nama ode cela decenija dvadeset i prvog veka. U sta to samo stracismo?

Josip Vasilj

pre 14 godina

Nema gubitnika, završetak kao u bajci, svi su dobitnici - Kosovo dobilo nezavisnost, Rusi dobili energetiku Srbije, Srbija dobila obećanja...

Zvezdarac

pre 14 godina

Nije mi jasno iz Bajatovićevog komentara ko ima 51 a ko 49%? Drugo, kad su nas ubeđivali da treba da prodamo (čitaj poklonimo) NIS Rusima tad su nam objašnjavali da će Rusi da izgrade gasovod a da mi otprilike samo treba da nakrivimo kapu i ubiramo kajmak od protoka gasa. Tad nam nisu govorili da ćemo mi sa 51 ili 49% morati da učestvujemo u gradnji tog gasovoda. Tad su nas ubeđivali da će nam Rusi braniti Kosovo i da ćemo kupovati gas po povlašćenoj ceni. Nit smo odbranili Kosovo nit nam je gas jevtiniji. Od kad su ga Rusi preuzeli NIS nikome ništa ne plaća, pod izgovorom: "Slab nam je priliv". Sve u svemu mislim da smo napravili ogromnu grešku što smo se upustili u priču sa Rusima.

bezimena

pre 14 godina

Ni ugovor nije garancija a kamoli sporazum, tim pre što još nije uradjena ni studija o isplativosti!!! Da ne spominjem izuzetno loš posao oko NIS-a koji će, kad tad, biti podložan istraživanju! Koliko će se tek Vlada promeniti u sledećih nekoliko godina i šta će se sve još menjati, to niko živ ne zna pa s tim ni kako će završiti ova perverzna "ljubavna veza" sa Rusima. Postojale su i mnogo "jače" odluke koje su, kao i ova, služile o dnevno političke svrhe a završile su u čabru!!!

Da podsetim rusofile da je za vreme Miloševića i Šešelja, SKUPŠTINA SRBIJE proglasila prisajedinjenje Rusiji i Belorusiji pa od toga ništa nije bilo, niti će srećom biti!

p.s."Čuvaj se Danajaca čak i kad darove nose"! Treba li da crtam ko su nama Danajci?

npb

pre 14 godina

U Srbiji politička nekultura za tren preraste u zavist, zlobu i samodestrukciju. Ne branim dogovor sa Rusima, a pogotovo ne prodaju NIS-a, ali bih voleo da čujem šta sad imaju da kažu oni koji su bili "sigurni" da Južni tok zaobilazi Srbiju, da neće imati kapacitet ni za tranzit itd i sl. I da konkretno odgovore na to pitanje, a ne da menjaju priču i kažu kako "nikad neće ni biti sagrađen, pa mu dođe na isto".

tibulo

pre 14 godina

Dobro je sto je Bajat sam pa se sve 'brlje' idu njemu. Ima Boga. Ovaj krak sto ga je licno Berluskoni sa Vlajkom dogovorio, ide siguran sam mnogo ranije. Taj krak brze dolazi na trziste Evrope za nekoliko godina. Isti siguran sam bice radjen 'express' tako da ce Vreme-faktor poskupiti nas eventualni KRAK. Da ne govorim o cenama isporucene robe koja ide brze i ranije od one o kojoj se jos nista nezna. Jedino sto je Rusima vazno je da imaju 51% u Naftagasu. Prakticno, oni su gazde. Nas veliki i nesto manji velikani su imali lepe frule za nase usi. Ne verujem da ce biti sposobni da sviraju u diple. ManagerBajatu porucio bi da uzme papir i olovku u ruke i dobro zasilji olovku. Uostalom, on je rodjen na bogatoj crnici, bivsi velikan mu dao mesta i pozicije koje sada vesto drzi kao 'malobrojni' uz svu hipoteku koju je stekao u narodu. Kom narodu. Onom narodu koji nije ni 'slep ni gluv' i koji ume da cita izmedju redova na nekoliko jezika, ukljuciv i ruskij.

daleko sam ja

pre 14 godina

Juzni tok prolazi jednim malim delom kroz Vojvodinu . Ako se dize tolika galama onda treba tacno kazati i videti gde prolazi i koliko. Za neki drugi pravac niti je upznata Italija ,niti Evropa, niti Rusija. Mozda Tadic & co zna nesto sto Rusi i Evropa ne znaju. Ako zna zasto nam ne kaze, pa da negiramo i Rusiju i Evropu i da im kazemo u brk da sve lazu?

Милорад Ђапић

pre 14 godina

А ондашњи "бучни скептици", скоро милитантни, да ли имају шта да примете? Вероватно да!

maliradojica

pre 14 godina

Ponovo, po ko zna koji put treba ljudima koji nisu prisustvovali casovima geografije objasnjavati koji se sve planiski masivi i venci bolje reci planincuge prostiru na ovim nasim balkanskim prostorima. Jedini put gasovoda je tzv. Vardarsko Moravskom kotlinom (to vam je pravac autoputa Nis-Beograd). Sve drugo je naklapanje onih koji se ne razumeju u ovu pricu i valjda nezadovoljni jer se ipak ispostavilo da cevka ide kroz Srbiju pa nam sada tu lamentiraju. Rumunija nije predvidjena za ovaj gasovod vec za PanEvropski naftovod a to su dve razlicite stvari. Sto se tice BBC-jeve mape gde se prikazuje samo mali krak kroz Vojvodinu, e vidite, oni su sve do maltene 1996 za ovaj prostor koristili staru YU mapu (bez nezavisnih drzava exyu) a i danas koriste SCG mapu. Cak kad prikazuju i pitanje Kosova, vrlo cesto im se podkrade mapa bez ikakvog obelezja kako Kosova tako i Crne Gore. Znaju Ruje gde treba da provlace ovaj gasovod, pa nisu valjda dzabe slali svoje deminere da se vrzmaju po Jagodini i Paracinu celo proslo leto i ovu zimu. A sto se Nabuka tice, isto Vas molim da ne nasedate na tu praznu politicku pricu. Tog gasovoda nece biti jer gas inicijalno izvire i prolazi kroz tradicionalno pitom i miran krajolik: Iran, Irak, Turkmenistan, Kurdistan. Ako to donekle savladaju sto vojskom sto etnickim ciscenjem kurda i ostalih nezadovolnjika ostaje onaj nezaobilazni faktor zvan KARPATI.I tu sad dolazimo do najveceg stosa u celoj ovoj prici. I taj ce Nabuko-gasovod prolaziti bas preko balkana ali ici ce vise zapadno (Grcka, Makedonija, Kosovo Srbija itd). Zivi bili pa se u ovo uskoro uverili.

;)

pre 14 godina

Ovo je jedna od prvih i retkih korisnih stvari koje smo uradili za buducnost nasih mladih. Jos da se izgradi i naftovod prema Italiji, brze medjunarodne pruge, autoputevi i kvalitetnu infrastrukturu u svim vecim gradovima i, kako god to drugi hteli ili ne, Srbija ce biti sastavni deo Evrope. Svaka pohvala onima koji misle dalekoseznije od trenutnog lova u mutnom i brzim, ali sumnjivo ostvarenim profitima !

Neka

pre 14 godina

Ko dozivi neka se priseti ovde napisanog.
Bugari=Ukrajinci=...
Ima da zatezu Bugari i cenu kao da nisu u EU ce traziti i isporuku. Rusi bas ne uce ponekad lekcije sa satelit narodima u istoriji.
Koliko se sa slike vidi kroz Srbiju ne ide juzni vec severni toki Srbija dodje kao neki tampon izmedju vec otislih Bugarske i Madjarske.
Sve bolje od boljeg.
Ukratko divota Bozija.

Mirko

pre 14 godina

Samo mali dodatak, posto detalji nisu bas jasno preneti, gasovod se u Bugarskoj racva i jedan krak ide kroz Srbiju i spaja se sa postojecim u Madjarskoj. Drugi krak ide kroz Grcku, ispod Jadranskog mora do Italije.
Ugovor izmedju Enija i Gazproma nije potpisan "pored" ugovora Gazproma i Srbijagasa, vec je obrnuto, ugovor izmedju Srbijagasa i Gazproma je posledica ugovora Gazproma i Enija.

Isa

pre 14 godina

Ne znam odakle BBC dobio te informacije, jer Rusija Danas, tvrdi da Juzni Tok prolazi kroz Srbiju skroz, a ne samo malo kroz vojvodinu.
Ovde je reportaza -
http://www.russiatoday.ru/Business/2009-05-16/South_Stream_set_to_be_completed_by_the_end_of_2015.html