Kosovo 0

26.04.2024.

12:35

Ferguson: ZSO formirati što pre, važan deo dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Edvard Ferguson rekao je danas za Tanjug da je potrebno formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) što je pre moguće.

Izvor: Tanjug

Ferguson: ZSO formirati što pre, važan deo dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Kako je istakao, ZSO je važan deo dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ferguson je u intervjuu za Tanjug, na pitanje da li veruje da će ZSO ikada biti formirana, rekao da je od potpisivanja Briselskog sporazuma kojim je dogovoreno uspostavljanje Zajednice proteklo punih 11 godina i da se sa njenim formiranjem kasni.

"ZSO je već trebalo da bude uspostavljena i želimo da vidimo da se formira što je pre moguće. Smatramo da je to važan mehanizam koji treba da pruži poverenje srpskim zajednicama na Kosovu u vezi sa tim kako se njihovi poslovi mogu najbolje obavljati", rekao je Ferguson.

Ferguson je dodao da Britanija smatra da je ZSO važan deo normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i da iz tog razloga UK nastavlja da ohrabruje vlasti u Prištini da što pre napreduju u tom pravcu i da je po tom pitanju bio vrlo jasan i izaslanik premijera UK za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič.

Na pitanje kakav je stav Londona po pitanju jednostranih poteza Prištine, poput ukidanja korišćenja dinara na Kosovu i Metohiji, Ferguson dodaje da sve jednostrane mere stvaraju dodatni pritisak na zajednice na KiM i da nisu ni mudre ni korisne.

"Bio sam na Kosovu u novembru prošle godine i posetio sam manastir Gračanicu, kao i zajednice i u severnoj i južnoj Mitrovici. Moj opšti utisak bio je da je to zajednica pod stresom, pod pritiskom. Mislim da bilo šta što dodatno stavlja pritisak na tu zajednicu nije ni mudro ni korisno i smatram da im je potrebna podrška", rekao je Ferguson.

On ocenjuje da je važno održavati politički dijalog izmedju Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija i SAD.

"Mi nismo formalni deo tog procesa, ali ga podržavamo. Mislimo da je zaista važno nastaviti razgovore. Ali više od toga, smatramo da je zaista važno ići napred s obavezama koje su obe strane preuzele u vezi s primenom sporazuma, uključujući Ohridski. On je postignut prošle godine, ali još uvek nismo videli dovoljno napretka na planu primene", rekao je Ferguson.

Na pitanje da pojasni tzv. Irski model kao potencijalno rešenje za kosovsko pitanje Ferguson naglašava da ne smatra da je to savršen primer za rešavanje spora izmedju Beograda i Prištine i da je Irska vrlo specifičan slučaj.

"Pitali su me ranije za Irski model, zbog toga što potičem iz Severne Irske i imam neko iskustvo s tim. Sporazum iz Belfasta iz 1997. bio je vrlo specifično rešenje. Ne mislim da možete uzeti jedan model i naprosto ga iskopirati na Zapadnom Balkanu.

Istovremeno, mislim da on postavlja neka interesantna pitanja i predlaže neke lekcije koje vredi razmotriti. Mislim da je jedna od njih, na primer da čak i najteža pitanja mogu biti rešena na načine od kojih koristi imaju obični gradjani na obe strane, ukoliko su politički lideri spremni da naprave neke teške izbore i kompromis. Takođe je veoma važna uloga koju su žene i organizacije civilnog društva odigrale u mirovnom procesu u Severnoj Irskoj i mislim da je to zaista bio veoma važan razlog zbog kojeg su postignuti sporazumi koji su opstali i trajali", rekao je Ferguson.

Ambasador ocenjuje da Beograd i Priština moraju da primene svoja rešenja. "Ona su predstavljena u Ohridskom sporazumu prošle godine i mislim da bismo želeli da vidimo mnogo bržu implementaciju tih obaveza", rekao je Ferguson.

Odgovarajući na pitanje da li postoje planovi da UK pošalje dodatne trupe na KiM u okviru misije KFOR-a, koja je na osnovu rezolucije 1244 SB UN zadužena za očuvanje bezbednosti na tom području, Ferguson kaže da Britanija ostaje otvorena u tom pogledu i ubuduće, ukoliko bude potrebno.

"Kada sam bio na Kosovu, krajem prošle godine, zaista sam čuo od svih zajednica, koliko pozitivno vide ulogu KFOR-a - kao neutralnu, veoma profesionalnu i efikasnu. Povećali smo broj britanskih vojnika u KFOR-u krajem prošle godine kao odgovor na smrtonosne pucnjave u Banjskoj u septembru. To je bio veoma ozbiljan incident, za koji još uvek nismo videli odgovornost", rekao je Ferguson.

Ambasador ističe da London želi da saradjuje sa Srbijom i sa srpskim vojnim snagama, kako kroz NATO tako i bilateralno kao Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Naša vojska ima veoma dobar odnos sa Srbijom u oblastima poput vojne medicine i vojnog obrazovanja. Prošle nedelje smo održali kurs za neke od vaših oficira. Neki od naših vojnika su zajedno rasporedjeni i nose plave beretke na mirovnoj operaciji UN-a na Kipru, što je sjajno. I nadam se da ćemo uskoro početi ponovo zajednički da vežbamo", rekao je Ferguson.

Ferguson je istakao da je UK kao jedan od vodećih članova NATO saveza veoma posvećena očuvanju stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu.

"Pre par dana je britanska vlada saopštila značajno povećanje naših vojnih izdavanja kao odgovor na ono što smatramo neizvesnom budućnošću. Pretnje našoj kolektivnoj stabilnosti zbog ruske invazije Ukrajine su ozbiljnije nego što su bile decenijama unazad. I mislim da je to očigledno glavni fokus za nas", rekao je Ferguson.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: