Dodik: Očekivani zahtevi za smenu

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da nije iznenađen što član Predsedništva BiH Željko Komšić zahteva njegovu smenu i zabranu političkog delovanja.

Izvor: Beta
Podeli

"Komšić je iste zahteve imao i pre dve godine i nije ih ostvario, zbog čega je besmisleno komentarisati njegov najnoviji zahtev upućen Kancelariji visokog predstavnika i visokom predstavniku Valetntinu Incku", rekao je Dodik.

Komšić je juče zatražio od visokog predstavnika u BiH da smeni Dodika i zabrani mu politički angažman zbog "kršenja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Komšić je takav zahtev uputio reagujući na Dodikov poziv srpskim pripadnicima oružanih snaga u BiH da ne učestvuju u vojnoj vežbi NATO-a u Gruziji.

Ambasada SAD u BiH kritikuje Dodika

Sjedinjene Američke Države osudile su poziv premijera Republike Srpske Milorada Dodika pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti da odbiju učešće u vojnoj vežbi NATO-a u Gruziji.

"Dodikove izjave predstavljaju direktno i neprihvatljivo osporavanje institucije koja je od ključnog značaja za evroatlantske aspiracije BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potpuno je pogrešna tvrdnja Dodika da je odluka o učešću BiH u vežbi politička", navodi se u saopštenju Američke ambasade u Sarajevu.

Dodaje se da je pre više od godinu dana, Predsedništvo BiH koje je Vrhovni zapovednik Oružanih snaga BiH, odobrilo učešće u vežbi koja je sastavni deo plana obuke Ministarstva odbrane BiH za 2009. godinu.

Američka ambasada je navela da Dodik "redovno ističe svoju opredeljenost i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Njegove jučerašnje izjave ozbiljno dovode u pitanje mogućnost međunarodne zajednice da sa sigurnošću zaključi da je vlada premijera Republike Srpske spremna u potpunosti da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, te da je on spreman da se suzdrži od retorike ili aktivnosti koje bi bile pretnja ili predstavljale kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.

strana 1 od 805 idi na stranu