Hag: Smenjena dvojica sudija

Smenjena su dvojica sudija Haškog tribunala, koji su bili zaduženi za proces protiv Florans Artman, bivše portparolke glavne tužiteljke Haškog tribunala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

18:06

Default images

To je prvi put u istoriji Tribunala da je neki sudija smenjen. Sudije Karmel Agijus i Alfons Orije bili su u specijalno imenovanom pretresnom veću u slučaju protiv Artmanove, kojoj se sudi zbog optužbi za nepoštovanje suda.

U saopštenju tribunala navedeno je da su dvojica sudija bili aktivno umešani u istragu protiv Artmanove što bi, kako je ukazano, moglo navesti na zaključak da je Sudsko veće imalo poseban interes da se istraga i suđenje optuženoj privedu kraju.

Predsednik suda Patrik Robinson sada treba hitno da imenuje nove sudije u slučaju protiv Artmanove.

Vojislav Šešelj je prethodno, takođe, tražio izuzeće sudije Agijusa, predsedavajućeg sudskog veća koje je lideru radikala sudilo zbog nepoštovanja suda.

"Nezavisnost i nepristrasnost suđenja pred Pretresnim većem II su gotovo nemogući uslovi suđenja pošto se u ovom predmetu nalazi sudija Karmel Agijus", naveo je u podnesku lider radikala, dodajući da je Agijus, zajedno sa sudijom Orijeom, poznat po brutalnom kršenju prava Šešelja tokom pretpretresnog postupka.

Protiv Šešelja je krajem januara podignuta optužnica za nepoštovanje suda jer je u jednoj od svojih knjiga obelodanio identitet trojice zaštićenih svedoka u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Šešelj je prvi optuženi za ratne zločine pred Tribunalom, koji je tokom suđenja optužen i za nepoštovanje suda.

Glavni proces protiv njega, koji je počeo u novembru 2007, prekinut je na zahtev Tužilaštva zbog tvrdnji svedoka da su im Šešeljevi ljudi pretili.

Suđenje Artmanovoj trebalo je da počne 5. februara, ali je odloženo zbog zahteva odbrane za izuzeće sudija.

Artmanova je bila portparol Karle del Ponte od 2000. do 2006. godine. Optužena je da je u svojoj knjizi "Zločin i kazna", objavljenoj 2007., kao i u intervjuima datim medijima, odavala poverljive informacije o suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana globa do 100.000 evra, ili obe kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: