Napolitano za prelaznu vladu

Predsednik Italije Đorđo Napolitano uputio je predsedavajućeg Senatu Franka Marinija da vidi može li da se formira prelazna vlada.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

07:07

Default images

To je pokušaj da se nađe izlaz iz još jedne političke krize koja je Italiju zahvatila pošto je još jedna u nizu vlada izgubila poverenje. Prelazna vlada imala bi zadatak, osim da rešava hitne probleme, i da promeni izborni zakon i time u budućnosti spreči da vlade tako lako "padaju".

"Pitao sam predsedavajućeg Senatu Franka Mariniija, pozivajući se na njegov osećaj institucionalne odgovornosti, da proveri da li postoji ikakva šansa za konsenzus oko izmena izbornog zakona i oko podrške vladi za odobravanje tih izmena i donošenja hitnih odluka po bitnim pitanjima", rekao je Napolitano.

"Znam da ovo nije lak poduhvat. U stvari, veoma je težak jer znam da naši građani snažno podržavaju reformu izbornog zakona", rekao je Franko Marini.

Italijanski predsednik je održao i konsultacije sa političkim liderima u zemlji.

Partija levog centra, koja je pretrpela veliku štetu ostavkom premijera Romana Prodija, nakon što je proveo manje od dve godine na toj funkciji, podržava ideju o prelaznoj vladi. Partiji desnog centra Silvija Berluskonija se to ne dopada.

"Prvo su nam potrebne izmene zakona kako bi pobednik na sledećim izborima mogao da vlada", rekao je Dario Frančeskini, potpredsednik Demokratske stranke.

Silvio Berluskoni, lider partije Forca Italija, rekao je da Italija ne sme da gubi vreme.

"Verujemo u efikasnu vladu, sa punim ovlašćenjima, koja ima podršku velike većine, koja može odmah da radi na rešavanju urgentnih problema zemlje, kojih, nažalost, ima mnogo. Dakle, mi smo apsolutno protiv prelazne vlade, i to ćemo i reći predsedavajućem Senatu", rekao je on.

Izborni zakon koji je, prema mišljenju mnogih, odgovoran za nestabilnost vlade, donet je 2006, kada je premijer bio Silvio Berluskoni.

Ali, nestabilnost vlada u Italiji je starijeg datuma. Italija je promenila 60-ak vlada u proteklih 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: