Nelegalna prodaja zemljišta

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je uhapšeno više bivših rukovodilaca Poljoprivredno-industrijskog kombinata Zemun.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2007.

10:58

Default images

Sumnja se da su uhapšeni zloupotrebili položaj i protivpravno otuđili zemljište tog preduzeća površine 300 hektara. Privedeni su bivši predsednik Upravnog odbora Lazar Ružičić, bivši direktori Milorad Đokić, Rajko Mandić, sada šef Odseka unutrašnje fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede, Dejan Kranjčević i Đorđe Božić, vlasnik silosa Jakovo, i sudski veštak Petar Munćan.

To zemljište je neposredno uz autoput Beograd-Novi Sad, gde se gradi zaobilaznica oko Beograda. U Specijalnom tužilaštvu kažu da još nisu primili predmet o tom slučaju.

Radnici PIK Zemun, njih 140, duže od dve godine su u generalnom štrajku, otkad je Vlada uvela privremene mere u tom preduzeću zbog toga što je rukovodstvo ometalo proces privatizacije.

Bivše rukovodstvo pokušalo je da realizuje program izgradnje 5.000 stanova za zaposlene na 100 hektara društvenog zemljišta, ali to nije bilo dozvoljeno jer je firma bila u procesu privatizacije.

Spor je nastao kada je bivše rukovodstvo, imajući u vidu da većina zaposlenih nema rešen stambeni status, bez konsultovanja sa Agencijom za privatizaciju pristupilo realizaciji socijalnog programa kojim bi, u saradnji sa američkom firmom Grupa Impakt, počela izgradnja 5.000 stanova na 100 hektara društvenog zemljišta.

Čim je saznala da je ugovor potpisan, Agencija za privatizaciju je tražila da se on poništi, uz obrazloženje da je odluka o izgradnji stanova u suprotnosti sa Zakonom o preduzećima, kojim je propisano da firme u procesu privatizacije za sve odluke treba da konsultuju Agenciju za privatizaciju.

Predsednik Štrajkačkog odbora PIK Zemun Rade Grujić, povodom hapšenja bivših rukovodilaca u tom preduzeću, izjavio je da deo zaposlenih smatra da je hapšenje bivšeg direktora Dejana Kranjčevića neopravdano.

Grujić, predsednik Slobodnog sidnikata PIK Zemun i zastupnik 140 radnika koji već dve godine štrajkuju i ne učestvuju u procesu rada, tražeći realizaciju socijalnog programa, podsetio je da je Kranjčević bio taj koji je, u saradnji s delom zaposlenih radnika, podneo krivične prijave zbog raznih malverzacija u vezi s tim preduzećem.

"To su bile sve ispravne krivične prijave protiv raznih malverzacija tajkuna ove države, tako da ne vidim zašto je on uhapšen", kaže on i podseća da je Kranjčević podržavao štrajkače i njihove zahteve da im se obezbedi adekvatan socijalni program.

Grujić je podvukao da PIK Zemun pored autoputa Beograd-Novi Sad ne poseduje 300 hektara zemlje, za koju su rukovodici PIK-a optuženi da su je otuđili. "Na tom potezu imali smo 33 hektara, i to je prodato pre imenovanja Kranjčevića", naglasio je Grujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: