EBRD: U Srbiji ima monopola

Beograd -- Pojedine kompanije imaju monopol na srpskom tržištu, ocenili danas u Beogradu stručnjaci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: Beta
Podeli

Na predstavljanju "Tranzicionog izveštaja" te banke za 2007. godinu, rečeno je da Komisija za zaštitu konkurencije još nema dovoljan uticaj zbog ograničenih sredstava kojima raspolaže. Ekonomija i dalje nastavlja snažan rast uprkos odsustvu značajnih reformi u protekloj godini, ali, kako su istakli predstavnici EBRD, pred srpskim vlastima leže veliki makroekonomski izazovi.

Budžetski deficit od 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako se navodi, može još porasti, zbog snažnog rasta plata u javnom sektoru i ispunjavanja obećanja datih tokom izborne kampanje.

Predstavnik EBRD Piter Sanfi ocenio je da, srednjoročno i dugoročno gledano, Srbija ima veliki potencijal za brz rast i snažno privlačenje stranih investicija iako su ekonomske reforme u proteklih godinu dana bile nešto usporene.

Prema njegovim rečima, ključni izazovi koji očekuju Srbiju jesu restrukturiranje i privatizacija preduzeća, poboljšanje poslovne klime i približavanje standardima Evropske unije.

Sanfi je istakao i da uprkos napretku, Srbija još zaostaje za mnogim zemljama u tranziciji, tako da nema vremena za gubljenje u sprovođenju ekonomskih reformi.

Kako je navedeno u izveštaju EBRD, u protekloj godini privatizacija u Srbiji bila je usporena i rok za njeno okončanje je produžen, tako da predstoji privatizacija još oko 1.000 kompanija putem aukcije i 77 putem tendera.

Država i dalje ima probleme sa velikim javnim preduzećima, od kojih neka još primaju subvencije i njihovo restrukturiranje i privatizacija moraju biti ubrzani.

U izveštaju EBRD, Srbija je za napredak u tranziciji dobila prosečnu ocenu 2,7 i zajedno sa Bosnom i Hercegovinom ima najnižu ocenu u regionu.

Prema navodima izveštaja koji prati napredak 29 zemalja u tranziciji, najbolju ocenu dobila je Hrvatska, koja je sa 3,6 poena nadmašila Rumuniju i Bugarsku, ocenjene sa 3,5 i 3,4, Makedonija je između 3,1 i 3,2, Albanija ima oko tri poena, a Crna Gora je dobila 2,8 poena.

strana 1 od 49 idi na stranu