Gruzija: Izbori 5. januara

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili najavio da će izbori za novog predsednika biti održani ne u jesen već 5. januara naredne godine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.11.2007.

08:19

Default images

Sakašvili je večeras, istovremeno, rekao da o pitanju održavanja parlamentarnih izbora - što je bio početni glavni zahtev opozicije, treba da odluči narod na referendumu, koji može da bude održan istovremeno sa predsedničkim izborima.

"Po sopstvenoj odluci, već drugi put skraćujem svoj predsednički mandat i činim to jer smatram da je Gruzija demokratska zemlja", rekao je on, dodavši da "daje šansu opoziciji da dokaže svoju snagu", preneli su ruski mediji.

Prema rečima gruzijskog predsednika, kojem mandat ističe januara 2009. godine, on želi da potvrdi u narodu mandat da bi "mogao da se suprotstavlja spoljnim opasnostima, svakom pritisku i pokušajima aneksije" gruzijske teritorije.

Sakašvili i gruzijska vlast smatraju da parlamentarni izbori ne treba da budu održani na proleće, što zahteva opozicija. U decembru prošle godine parlament je doneo odluku da i predsednički i parlamentarni izbori budu održani u jesen 2008.

Sakašvilijeva argumentacija je da ne treba da se održavaju istovremeno izbori u Rusiji i Gruziji i da će se "u januaru ili februaru" te godine rešavati pitanje Kosova, čiju bi jednostrano proglašenu nezavisnost mogle da priznaju SAD i njihovi evropski saveznici, a da je Rusija jasno rekla da će "ako oni priznaju Kosovo" ona priznati Abhaziju.

"U kakvoj bismo se situaciji mi mogli naći - gruzijski izbori, ruski izbori, Kosovo i apsolutno realna pretnja velike konfrontacije u Abhaziji", rekao je on.

Opozicija je, međutim, navodila da je Sakašvili pomerio izbore na jesen da bivši ministar odbrane a sada njegov neprijatelj i opozicionar Irakli Okruašvili ne bi mogao da se kandiduje na izborima jer nema punih 35 godina.

Najnoviji predlog Sakašvilija o predsedničkim izborima i referendumu treba da odobri parlament, koji kontroliše propredsednički Jedinstveni nacionalni pokret. Sakašvili se pre obraćanja naciji sastao se sa predstavnicima parlamentarne većine u skupštini.

Sakašvili je priznao da je rasterivanje demonstracija nanelo štetu Gruziji, ali da su "tome težili organizatori akcije".

"Mi smo pokušavali da to izbegnemo, ali se to desilo i na naš imidž je pala senka", rekao je on i dodao da je za ono što se dešavalo juče u Tbilisiju "godinama bio pripreman scenario, uz učešće inostranih elemenata".

Sakašvili je najavio da će u najskorije vreme biti ukinuto vanredno stanje, proglašeno sinoć na 15 dana, ističući da se stanje već stabilizovalo.

Jedan od predstavnika opoizije, predsednik Republikanske partije David Usupašvili izjavio je radiju Eho Moskve da je Gruzija dobila što je tražila proteklih nedelju dana i da je Sakašvili bio prinuđen na taj postupak jer je "video da gubi podršku naroda i demokratske zajednice u svetu".

Usupašvili je najavio da će "obavezno biti miting praznovanja pobede", a posle da će mitinzi biti održavani "po potrebi".

Za vreme vanrednog stanja sve manifestacije i masovna okupljanja su zabranjeni.

I drugi lider opozicije, skupštinski poslanik Zvijad Džidziguri je rekao da je odluka Sakašvilija "pobeda naroda", a predsednik jedne od najvećih opozicionih partija, Nova desnica, David Gamkrelidze je rekao da ona predstavlja "izlaz iz situacije koja se stvorila".

Predsednica skupštine i bliska saradnica Sakašvilija Nino Burdžanadze, koja je kontaktirala tokom demonstracija sa predstavnicima opozicije, izrazila je uverenje da će "veći deo gruzijskog stanovništva pozitivno oceniti odluiku predsednika".

"To je izraz ogromnog uvažavanja svog naroda", rekla je ona.

Vanredno stanje u Gruziji

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili uveo je sinoć vanredno stanje u celoj zemlji na 15 dana.

U Tbilisiju je ministar za ekonomski razvoj Georgij Arveladze rekao da je odluka odmah stupila na snagu. Prema njegovim rečima, čim bude uspostavljen red i mir, biće ukinuto vanredno stanje i biće obnovljeno redovno funkcionisanje medija.

Prema gruzijskom ustavu, predsednički dekret o vanrednom stanju mora u roku od 48 sati da bude podnet na odobrenje parlamentu, koji će o tome raspravljati kasnije danas, javili su ruski mediji.

U vreme trajanja vanrednog stanja, sve televizijske i radio-stanice, izuzev državne televizije, neće imati informativne emisije, preneli su ruski mediji.

Sinoć su u Gruziji prekinule emitovanje televizije "Imedi" i "Kavkasija", kao i nekoliko radio-stanica, nakon što su specijalne snage ušle u njihove prostorije.

Program televizije "Imedi" normalno je funkcionisao. Zaposleni u toj TV stanici kažu da su očekivali da će Sakašvili proglasiti vanredno stanje i da će njihova televizija biti zatvorena. Usred programa upala je specijalna policija i zatvorila televiziju.

Georgi Kargamadze, voditelj "Imedija", pozvao je vlasti da ne napadaju i da ne povrede zaposlene. "Nećemo se opirati. Svaki čin koji dovede do fizičkih povreda naših ljudi biće njihova greška. Još malo ćemo biti u programu, i to je to", kaže on.

"U uslovima vanrednog stanja uvedena su ograničenja na sprovođenje uličnih akcija, štrajkova i širenje informacija na televiziji i radiju, pravo na dobijanje informacija i njihovu distribuciju dobila je državna TV Gruzije", rekao je Arveladze.

Nekoliko stotina pristalica gruzijske opozicije pokušalo je da protestuje ispred zgrade TV "Imedi", ali je to policija sprečila.

Predsednik skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost Givi Targamadze rekao je da su sa te dve televizije bili "upućivani pozivi na nasilje, nerede i svrgavanje vlasti".

Opozicija je šest dana mirno protestovala, tražeći održavanje parlamentarnih izbora na proleće, a ne na jesen 2008. godine, kao i ostavku Sakašvilija, a jutros je policija primenila silu i onemogućila svaki pokušaj demonstracija.

Do kasnih večernjih sati u bolnice je ukupno bilo dopremljeno 508 povređenih, od kojih je 414 pušteno posle ukazane lekarske pomoći. Među njima su bila i 24 pripadnika policije.

Zahtevne hirurške operacije bile su urađene u tri slučaja i svi povređeni osećaju se dobro, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

SAD traže da Gruzija ukine vanredno stanje

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da ukine vanredno stanje i pritisak na medije i istovremeno, pozdravile odluku vlade u Tbilisiju da raspiše vanredne predsedničke izbore.

"Pozivamo sve strane da ostanu mirne, poštuju zakone i reše neslaganja kroz ozbiljnu političku diskusiju kako bi ojačali politički sistem u Gruziji", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Poziv iz Stejt departmenta usledio je pošto se administracija predsednika Džordža Buša našla na meti ozbiljnih kritika zbog kontroverznih odluka nezamenjivih saveznika Vašingtona, proameričkih predsednika Gruzije i Pakistana, Mihaila Sakašvilija i Perveza Mušarafa da, suočeni sa padom popularnosti i unutrašnjim problemima, suspenduju ustave.

NATO, SE i Francuska kritikuju vlasti

NATO je kritikovao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja pojedinih medija, ističući da su to kretanja suprotna vrednostima Alijanse. "NATO pažljivo i s velikom zabrinutošću prati događaje u Gruziji", saopštio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Shefer je tražio od specijalnog predstavnika Alijanse za Kavkaz da saopšti ministru spoljnih poslova Gruzije da sve strane moraju da izbegnu nasilje i da poštuju vladavinu prava, preneo je Rojters.

Veliku zabrinutost zbog situacije u Gruziji saopštio je i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, koji je u nedelju boravio u Tblisiju.

"Prioritet za sve strane jeste da pokažu uzdržanost i izbegavaju provokacije. Sloboda okupljanja je zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i vlasti moraju da osiguraju da svako ograničenje bude opravdano i odgovarajuće", ukazao je Dejvis.

Francuska je ocenila "neprihvatljivim nasilje nad opozicijom i ugrožavanje slobode štampe i slobode svakog pojedinca".

Rusija: Proteran gruzijske diplomate

Ruske vlasti su naredile danas trojici gruzijskih diplomata da napuste zemlju uzvraćajući time Tbilisiju za sličan jučerašnji potez gruzijskih vlasti.

"Proterujemo troje viših diplomata iz gruzijske misije", rekla je ne navodeći detalje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da su za persone non grata proglašeni ministar-savetnik, savetnik i treći sekretar ambasade i da od Moskve traži njihov opoziv.

Rusko ministarstvo inostranih poslova juče je u reagovanju istaklo da "gruzijsko rukovodstvo dosledno pravi neprijatelja od Rusije".

Natelašvili i Gamsahurdija optuženi za špijunažu

Glavno tužilaštvo Gruzije podiglo je optužnicu protiv lidera Laburističke stranke Šalve Natelašvilija i sina prvog predsednika Gruzije Zvijada Gamsahurdije, Cotne, zbog sumnje za špijunažu i učešće u zaveri radi svrgavanja vlasti, saopštio je zamenik državnog tužioca Nikoloz Gvaranija.

Kako je javila državna televizija Gruzije, ni jedan od njih nije uhapšen, a saradnici Tužilaštva su pretražili kancelarije laburista i odneli dokumentaciju. Natelašvilijev pres sekretar je saopštio da ne zna gde se on nalazi.

Optužnica je usledila po objavljivanju na televiziji materijala gruzijske kontraobaveštajne službe, telefonskih razgovora njih dvojice sa, navodno, službenicima ruske ambasade u Gruziji.

Po tvrdnji gruzijskog MUP-a, opozicija koordiniše svoje aktivnosti sa Rusijom, za šta je dokaz snimak telefonskog razgovora Natelašvilija i snimci posete ruskog diplomate kancelariji Laburističke stranke, napravljeni skrivenom kamerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: