Ko rano rani, celi dan - zeva

Svaki četvrti Evropljanin zaspi na radnom mestu, otkrili su naučnici istražujući ponašanje na radnom mestu građana Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

13:00

Default images

"Predugačak radni dan koji muškarci i žene najčešće počinju nedovoljno ispavani, dosadan rutinski posao, beskrajni, najčešće isprazni maratonski sastanci i buljenje u monitore kompjutera neretko zaposlene u Evropi primoravaju da zadremaju a ponekad i tvrdo zaspu na poslu", saopštila je grupa finskih psihologa i sociologa na poznatom Internet sajtu "džoblajn"(jobline).

Više od 24 odsto ispitanika, žena i muškaraca u naponu radne sposobnosti, priznali su da su više puta zadremali, pa čak i tvrdo zaspali za radnim stolom, na sastanku ili sedeći na školjki u toaletu.

"Svi su, prema sopstvenom priznanju, pokušavali da ostanu budni ali što su se usrdnije trudili to im je želja za snom bivala sve snažnija", ustanovili su istraživači.

Oni navode da će odgovori ispitanika pomoći da se pronađu i predlože rešenja za drugačije radno vreme ili specijalne "rekreacione pauze" u toku radnog vremena.

Više od 40 odsto Iraca koji su učestvovali u anketi izjavilo je da su vrlo često "padali u dubok san na poslu, najčešće za stolom".

80 odsto Holanđana je "pod zakletvom" izjavilo da "nikada nisu zaspali na radnom mestu u kancelariji" ali su dodali da su se "izuzetno izveštili da prikriju zevanje koje prethodi dremežu".

U dvonedeljnom istraživanju koje su obavile mreže "džoblajn" i "Monster vorldvajd" (Monster Worldwide Inc) odgovor je poslalo 21.500 osoba iz gotovo svih zemalja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: