Umro glumac Žan-Pjer Kasel

Pariz -- Francuski glumac Žan-Pjer Kasel umro je danas u Parizu u 74. godini nakon "duge bolesti", saopštili su njegovi saradnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nakon nekoliko manjih uloga njegov filmski uspon počinje zahvaljujući Džinu Keliju, koji ga je angažovao u filmu "Srećan put" iz 1957. godine, snimljenom u Parizu. 60-ih godina glumio je u komedijama francuskog reditelja Filipa de Broke i proslavio se ulogama ljubavnika nekih od najlepših francuskih glumica poput Brižit Bardo i Katrin Denev.

Međunarodna publika ga pamti po ulozi kralja Luja XIII u filmovima "Tri musketara" i "Četiri musketara" iz 1973. i 1974. godine.

Tokom karijere radio je sa nekim od najznačajnijih reditelja 20. veka, poput Luisa Bunjuela ("Diskretan šarm buržoazije"), Kloda Šabrola ("Pakao", "Ceremonija") i Roberta Altmana ("Pret-a-porte").

U knjizi "Mojim ljubavima", objavljenoj 2004. godine, odao je počast svom idolu, američkom glumcu Fredu Asteru.

Često je nastupao u filmovima mladih reditelja poput Matjua Kasovica, u kojima je karijeru počeo njegov sin, danas poznati francuski glumac Vensan Kasel i muž italijanske glumice Monike Beluči.

Iako bolestan, Žan-Pjer Kasel je igrao do poslednjeg časa. Poslednji filmovi u kojima je glumio su na aktuelnom repertoaru francuskih bioskopa.

Među šest filmova koje je snimio prošle godine je i film Žilijana Šnabela, koji se nalazi na takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu