UN protiv klevetanja religija

Savet UN za ljudska prava usvojio je rezoluciju kojom se zahteva globalna zabrana javnog klevetanja religija.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2007.

18:48

Default images

Rezolucija je usvojena na predlog islamskih država, kao odgovor na prošlogodišnje objavljivanje karikatura proroka Muhameda u danskim novinama. Rezolucija je usvojena sa 24 glasa za, 14 protiv i devet uzdržanih. Kanada, Japan i Južna Koreja pridružile su se evropskim državama u odbacivanju rezolucije.

Oni su obrazložili da se u tekstu stavlja preveliki akcenat na islam i da se rezolucija ne poziva na osnovna ljudska prava, kao što su sloboda govora ili mišljenja.

Gana, Zambija, Nigerija, Indija i latinoameričke zemlje bile su uzdržane.

Rezolucija, koju je predložila Organizacija islamske konferencije, suprotstavlja se širom sveta "kampanji" protiv muslimana i islama kao religije, posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, preneo je AP.

Rezolucija, kojoj su se suprotstavile evropske i druge nemuslimanske države "izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja da se islam identifikuje sa terorizmom, nasiljem i kršenjem ljudskih prava".

U rezoluciji se ne pominje nijedna druga religija, osim islama, a od država se traži da "preduzmu odgovornu aktivnost da bi zabranile rast ksenofobičnih i rasističkih ideja i materijalnu pomoć bilo kojoj religiji i vernicima koji zagovaraju versku mržnju, neprijateljstva ili nasilje".

U Savetu, koji broji 47 država, ima 17 muslimanskih zemalja, koje u saradnji sa Kinom, Rusijom, Kubom i većinom afričkih država, mogu gotovo uvek da postignu većinu, dodala je agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: