Oduzimanje vozila u tri slučaja

Najava da će se kao mera kažnjavanja u Zakonu o saobraćaju uvesti i oduzimanje vozila i dalje izaziva burne reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 06.09.2006.

17:39

Default images

Tvorci zakona objašnjavaju da će se vozilo tretirati kao predmet kojim je izvršeno krivično delo. Takva kaznena politika prvi put je sprovedena u Americi pre osam godina. Predlog novog Zakona u bezbednosti saobraćaja predviđa oduzimanje vozila u tri slučaja.

Oduzimanje sledi ukoliko vozač vozi pod dejstvom više od dva promila alkohola u krvi, ukoliko vozi bez položenog vozačkog ispita i ako upravlja vozilom pod zabranom zbog prethodnih saobraćajnih prekršaja.

U ovim situacijama, kako kaže jedan od predlagača zakona profesor Milan Vujanić, novi zakon na vozača gleda kao na nekoga ko je počinio krivično delo: "To je krivično delo i ide se na sud, ali ne kod sudije za prekršaje. Ne može se oduzeti vozilo za prekršaj već za krivično delo i to ova tri specifikovana".

Oduzimanje vozila pravnici smatraju drastičnom merom, ali i odredbom koja je u skladu s postojećim zakonima - Zakonom o prekršajima, Krivičnim zakonom i Zakonom o bezbednosti u saobraćaju: "Ovde je zakonodavac vagao između dve krajnosti, a to je život koji se ugrožava ovakvim vidom vožnje, to su veoma teški prekršaji zbog kojih se ovakva imovina oduzima i samog vozila, tj. prava na imovinu. Jeste na granici, ukoliko se uvede, on će stvarno biti na granici između zadiranja u privatnu svojinu i zaštite građana oduzimanjem ove imovine", kaže Vujanić.

Podaci o oduzetim vozilima biće dostupni svim nadležnim institucijama, a oduzeta vozila javno će se prodavati na aukcijama. Vujanić kaže da ovakve dodatne mere treba da deluju na one koje nedovoljno pogađaju novčane kazne i kazneni poeni. Predlagači ne očekuju da će pod udarom ovakve odredbe biti veliki broj ljudi, ali veruju da će na putevima ginuti manje od 1.000 ljudi, koliki je sada godišnji prosek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: