Sportski novinar o psihopatologiji

Neprofesionalno ponašanje novinara RTS-a Duška Koraća tokom prenosa sportskog događaja naišlo na oštru osudu kolega iz medija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2006.

18:00

Default images

Tokom direktnog televizijskog prenosa Evropskog prvenstva u atletici, sportski novinar javnog servisa RTS-a Duško Korać komentarisao je forum na sajtu B92, posvećen sportskim dešavanjima.

Isprovociran komentarima čitalaca sajta koji su se odnosili na način prenosa, Duško Korać je reagovao na sledeći način: "Obavešteni smo da sajt jednog glasila Socijalističke omladine grada Beograda, ali i Soroša, nastavlja primitivno ispiranje usta poslenicima RTS-a, pre svega sportskim komentatorima". 

Nakon toga, tokom prenosa atletike na programu Javnog servisa Srbije, Korać nastavlja: "U medicini i parapsihopatologiji zna se da apstinencija izaziva agresiju. Međutim, po Morganu, to je onaj pre Darvina, čovek je nastao upotrebom obe ruke, a ne samo jedne. Kao hrišćanin im opraštam - kritika da, ali primitivno vređanje zaboravite, gospodo".

Komentari na Forumu B92 odnosili su se na način izveštavanja sportskih novinara RTS. Jedan od njih, koji je izrekao Duško Korać, komentarišući bugarsku skakačicu u vis Vanelinu Venevu, glasi: "Čistoća sportistkinje se ogleda u čistoći njenog lica. Vanelina bi mogla da posećuje kozmetičara, uporedite lice Belgijanke i Bugarke."

Dejan Restak, direktor Veb sajta B92, povodom ovog incidenta kaže da Forum B92 predstavlja lokaciju na kojoj posetioci sami pokreću teme o kojima kasnije diskutuju, a donekle ih sami i moderiraju. "Dakle, kompletan uređivački posao je u rukama posetilaca i uloga B92 je ovde samo da servisira platformu preko koje se ova komunikacija obavlja. Vrlo često je i B92 predmet kritike forumaša, ali nam to ne daje za pravo da koristimo, recimo, program radija ili TV u svrhe obračuna sa neistomišljenicima, pogotovo ne da ih javno vređamo. Takođe, protestujem zbog toga što se moj novac od pretplate troši na nekoga ko sebi ovo daje za pravo", kaže Restak.

NUNS je oštro osudio Koraćeve komentare, navodeći da je ovo dobar povod da urednici RTS-a dobro razmisle kome dozvoljavaju da sedne pred mikrofon. Đorđe Vlajić, zamenik predsedince NUNS-a, kaže da to ne sme da se dogodi nijednoj ozbiljnoj medijskoj kući. "To što je kolega Korać uradio van je svih profesionalnih pa i ljudskih standarda. Ako se već pozivao na pristojnost, onda je bar trebalo da koristi pristojan rečnik. Sportski prenos 'javnog medijskog servisa', kako oni sebe vole da nazivaju, nije za tu vrstu polemike."

Teofil Pančić, komentator nedeljnika Vreme, kaže da Korać ne razume da je forum privatno ćaskanje u javnom prostoru, pa otuda uvrede shvata kao atak B92 na njega. "To je bila neka vrsta TV naive u etru. Bilo je 'strašno zabavno' na neki način, mada ono što nije naivno jeste činjenica da neko izvodi performans na javnom servisu, o opštem trošku. Ali je zaista zabavno potpuno Koraćevo 'dirljivo' odsustvo svake medijske svesti - čovek očigledno ne zna o čemu se tu radi."

Sagovornici B92 se slažu da ovo nije prvi ispad Duška Koraća i da su komentari na forumu bili samo podsećanje posetilaca na minuli rad ovoga novinara.

Komentare Duška Koraća, koje su snimili članovi Foruma B92, možete preuzeti ovde.

Tijanić: Korać narušio profesionalne principe

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić je izjavio da je sportski komentator te televizije Duško Korać narušio principe profesionalnog izveštavanja tokom prenosa Evropskog prvenstva u atletici, prenosi agencija Beta. 

Tijanić će konačnu ocenu o uzrocima, težini i posledicama tog događaja doneti posle povratka novinarske ekipe sa prvenstva i razgovora sa Koraćem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: