Svet 0

26.04.2024.

21:50

Škotska vlada pred krizom; Premijer poručio: Ne dajem ostavku

Premijer Škotske Hamza Jusaf insistirao je danas da neće podneti ostavku, nakon što je ugrozio svoj opstanak na vlasti odlukom da raskine koalicioni sporazum sa Škotskom zelenom partijom zbog sukoba oko borbe protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta

Škotska vlada pred krizom; Premijer poručio: Ne dajem ostavku
EPA-EFE/ROBERT PERRY

Podeli:

Pritisak na Jusafa, lidera vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP), naglo je porastao otkako je on juče raskinuo sporazum sa znatno manjom Škotskom zelenom partijom, čime je njegova vlada ostala bez većine u parlamentu i postala manjinska. Parlament Škotske će sledeće nedelje glasati o poverenju Jusafu.

"Apsolutno nameravam da se borim protiv tog glasanja o poverenju i imam nameru da pobedim", rekao je Jusaf danas u Dandiju.

Posle odluke Jusafa da raskine sporazum sa Škotskim zelenima iz 2021. godine, Škotska konzervativna i unionistička stranka inicirala je glasanje o poverenju Jusafu. Škotski zeleni, gnevni što ih je izbacio iz vlade, odmah su objavili da će glasati protiv Jusafa, zajedno sa drugim opozicionim partijama, konzervativcima i Škotskom laburističkom partijom.

Jusafova SNP ima 63 od 129 poslanika u parlamentu Škotske, dva manje od većine. Škotski zeleni imaju sedam poslanika, Škotski konzervativci 31, a Škotski laburisti 22 mandata.

Poraz Jusafa na glasanju mogao bi da dovede do njegove ostavke i vanrednih parlamentarnih izbora u Škotskoj, gde redovni treba da budu održani 2026. godine.

Jusafu, koji je u martu prošle godine došao na čelo SNP i vlade umesto dugogodišnje liderke Nikole Stardžon (Nicola Sturgeon), biće potreban glas bivše poslanice njegove stranke Eš Regan (Ash), koja je nagovestila da će tražiti nešto za podršku. Eš je sada poslanica opozicione stranke Alba, koja se, kao i SNP i Škotski zeleni, zalaže za nezavisnost Škotske.

Uz podršku Eš Regan, vlada bi imala uz sebe 64 poslanika, a u slučaju izjednačenog rezultata odlučivao bi predsedavajući, od koga se očekuje da glasa u korist Jusafa.

Škotski laburisti, koji su povezani sa britanskom Laburističkom partijom, najvećom opozicionom, saopštili su danas da podržavaju izglasavanje nepoverenja Jusafu sledeće nedelje, ali su šanse za uspeh opozicije smanjene otkako je Alba nagovestila da neće glasati protiv vlade.

Ako bi Jusaf izgubio na glasanju, ministri u vladi bi odmah morali da podnesu ostavke, a parlament u Edinburgu bi onda imao 28 dana da formira novu vladu. Ako to ne bi bilo moguće, bili bi raspisani vanredni izbori.

Odnosi SNP i Škotskih zelenih nedavno su se pogoršali, a naročito u poslednjoj nedelji, pošto je Jusaf odustao od ključnog cilja u borbi protiv klimatskih promena - od smanjenja emisija štetnih gasova od 75 odsto do 2030. godine, uz tvrdnju da je to "izvan onoga što je moguće postići".

Odluka o raskidu sporazuma sa zelenima doneta je nedugo pošto je SNP uzdrmala vest da je Piter Marel (Peter Murrell), suprug bivše liderke Nikole Stardžon, optužen za proneveru u okviru istrage stranačkih finansija.

Pozicija SNP, domininantne u Škotskoj od 2007. godine, mogla bi uskoro da bude dodatno ugrožena jer se pre kraja godine očekuju izbori za britanski parlament, na kojima bi Laburistička partija trebalo znatno da ojača i da preuzme vlast u Velikoj Britaniji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: