"Mladić je u Srbiji, uhapsite ga"

Ako jedan čovek ugrožava budućnost osam miliona ljudi, onda mora biti pronađen i uhapšen, poručeno Koštunici u Londonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

08:59

Default images

Kako saznaje Blic iz izvora bliskih britanskom ministarstvu spornjih poslova, Koštunici je u Londonu stavljeno do znanja da se Mladić nalazi u Srbiji i da ga je moguće uhapsiti. Britanski analitičar Pol Briver tvrdi za Blic da britanski čelnici ne prihvataju izgovore srpskog premijera po kojima je hapšenje Mladića samo pitanje vremena.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je za Večernje novosti pokušavao da pojasni kakav će biti nacionalni akcioni plan, jer njegova izrada, kako je rekao, još nije počela. Ljajić je rekao da od najavljenog akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom ne treba očekivati ništa spektakularno.

"Neće to biti nikakav roman od 500 stranica u kojem će se objašnjavati detalji o tome šta će se raditi na lociranju i hapšenju haških optuženika, prvenstveno Mladića, nego će plan sadržavati nekoliko osnovnih tačaka koje su vezane za operativne aktivnosti u službama bezbednosti", rekao je Ljajić za Novosti, ističući da će, praktično, važnost plana biti u tome što će još jednom manifestovati političku odlučnost da se konačno zatvori "haška knjiga".

Plan će sadržati plan operativnih aktivnosti i mera koje preduzimaju državni organi na hapšenju haških optuženika. Na pitanje da li će plan sadržati neke nove mere koje će pomoći u lociranju haških optuženika, Ljajić odgovara da su i bez plana urađene tri velike stvari: blokirana su finansijska sredstva, otkrivena je mreža jataka, razotkrivena su mesta na kojima se on krio.

Ipak, glavni teret je na našim službama, kaže Ljajić. "Naivno je očekivati da će inostrane službe doći u Srbiju i otkriti gde je Mladić, jer nisu mogle da lociraju ni Karadžića u BiH, iako je tamo sve ove godine međunarodno prisustvo veliko. Saradnja sa stranim službama je neophodna i dobrodošla, ali je treba staviti u realne okvire."

Ljajić nije želeo da komentariše spekulacije da je Mladić mrtav, jer bi, kako je rekao, to bilo neozbiljno, a na pitanje kada je bila poslednja veća akcija traženja Mladića, odgovorio je da se akcije izvode svakodnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: