Vrhovni sud potvrdio presudu

Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Specijalnog suda za ubistvo Ivana Stambolića, piše Blic.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.06.2006.

08:33

Default images

Presudom je Milorad Ulemek osuđen na 40 godina zatvora. List takođe piše da je Vrhovni sud u većem delu potvrdio presudu, a da je nekim akterima zločina povećao zatvorsku kaznu, dok je drugima smanjio. U Vrhovnom sudu za B92 je potvrđeno da je odluka doneta, ali da se presuda još piše, da je napisano pola presude i da će imati oko 100 stranica.

Portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić kaže kako se očekuje da će presuda biti napisana za desetak dana.

Nepravosnažnom presudom Posebnog odeljenja Okružnog suda bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i još tri pripadnika rasformiranog JSO-a osuđeni su u julu prošle godine na po 40 godina zatvora. Pored Ulemeka, na maksimalne kazne osuđeni su Dušan Maričić, Nenad Bujošević i Branko Berček, a na po 15 godina zatvora pripadnici JSO-a Leonid Milivojević i Nenad Ilić. Bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu Stambolića i pokušaju ubistva Vuka Draškovića. Bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije Milorad Bracanović osuđen je, zbog prikrivanja krivičnog dela, na četiri godine zatvora.

Sudija Dragoljub Albijanić rekao je da je sud optuženima odredio kaznu od 40 godina zatvora jer je u vreme izvršenja zločina kao maksimalna bila predviđena smrtna kazna, koja je 2002. zamenjena kaznom zatvora od 40 godina. On je, čitajući presudu, naveo da je Ulemek organizovao kriminalnu grupu po nalogu bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića s ciljem da vrši ubistva. Međutim, Albijanić je rekao da Sudsko veće nije moglo da prihvati stav Tužilaštva da je to suđenje jednom režimu, pošto bi to značilo da se radi o političkom suđenju, već je rekao da se sudi konkretnim optuženima za najteža krivična dela.

Predsedavajući Sudskog veća je naglasio da je presuda u odnosu na atentat u Budvi zasnovana na izjavi Vuka Draškovića, više pripadnika Vojske Jugoslavije, dokazima o otiscima prstiju optuženih i izjavama Nenada Ilića i Radomira Markovića datih u policiji.

Ivan Stambolić je otet 25. avgusta 2000. i kasnije ubijen na Fruškoj gori. Atentat na Vuka Draškovića u Budvi izveden je 15. juna 2000.

Sudski postupak je bio izdvojen za Slobodana Miloševića i Nebojšu Pavkovića, koji su u to vreme bili u pritvoru Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: