Šibenik: Napadnuta episkopija SPC

Srpska pravoslavna crkva saopštava da je grupa osoba u sredu uveče demolirala zgradu Episkopije dalmatinske u Šibeniku.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 30.09.2005.

13:07

Default images

Kako se navodi u saopštenju, napadači su preskočili ogradu dvorišta Episkopije i provalili vrata i zatim uzvikujući: "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe", demolirali sto, klupe i razbijali prozore. Predstavnici Episkopije pozvali su policiju, a napadači su pobegli.

Episkopija saopštava da je o napadu i pokušaju linča osoblja obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, ambasadora Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milana Simurdića i Sinod SPC.

Tadić i Drašković osudili napad

Predsednik Srbije Boris Tadić je osudio demoliranje zgrade Episkopije dalmatinske u Šibeniku, ocenjujući da je takvo varvarsko ponašanje suprotno evropskim vrednostima za koje se i Hrvatska i Srbija zalažu.

"Najoštrije osuđujem svaki napad na rasnoj, verskoj, nacionalnoj ili političkoj osnovi kako u Srbiji, tako i u zemljama okruženja", rekao je Tadić.

Ministar spoljnih poslova SCG uputio je protest ministaru inostranih poslova Hrvatske Kolindi Grabar Kitanović zbog vandalskog napada. "Nešto više od incidenta je u pitanju, jer je teško objasniti kako je moguće da rulja dugo demolira zgradu u centru Šibenika i poziva na linč Srba, a da se policija pojavi tek pošto su je pozvale napadnute srpske monahinje i nakon što su se napadači povukli i za hrvatsku policiju postali, tobože, neuhvatljivi", rekao je Drašković.

Od maja ove godine u Šibeniku i šibeničkom okrugu bilo još dvadesetak napada na Srbe i njihovu imovinu, da je Srbin Dušan Vidić ubijen i da niko od počinilaca i organizatora još nije otkriven ni priveden pravdi, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Drašković je ambasadoru SCG u Zagrebu Milanu Samardžiću naložio da odmah otputuje u Šibenik i od tamošnjih vlasti zatraži pune garancije za sigurnost Srba i njihovih crkava i manastira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: