Ukinuta poternica za Mirom Marković

Portparol Okružnog suda u Beogradu potvrdila da je povučena poternica za Mirjanom Marković, suprugom bivšeg predsednika SRJ.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

12:07

Default images

Nakon više od dve godine supruga bivšeg predsednika Srbije Mira Marković može da se vrati u zemlju. To joj omogućava odluka suda da povuče poternicu koja je, i putem Interpola, bila raspisana za njom. Vest o povlačenju poternice za B92 je potvrdila portparol Okružnog suda Ivana Ramić.

"Poternica je stavljena van snage na predlog branioca, a uz saglasnost tužioca, jer je branilac dao obećanje da će se optužena Mira Marković odazvati pozivu suda i pojaviti na glavnom pretresu koji zakazan za septembar mesec", kazala je Ramić.

U toj odluci ima više čudnih elemenata, jedan je da je poternica povučena na osnovu obećanja branioca da će se Mira Marković pojaviti u sudu. To u izjavi za B92 tvrdi a dvokat Rajko Danilović i navodi da je takva odluka suda ulazak politike na velika vrata u sudstvo: "To je nepoznat slučaj da je na časnu reč advokata da će neko da dođe na neko zakazano suđenje za nekoliko meseci ukinuta poternica i rešenje o pritvoru, ali kod nas je sve moguće".

Danilović navodi i da odluka suda predstavlja rezultat rada Vlade Vojislava Koštunice: "To je verovatno doprinos Ministarstva pravosuđa i Vlade, jer se poverenje Vladi izglasalo zahvaljujući socijalistima. Verovatno u paketu sporazumevanja da Vlada dobije te glasove je bio i jedan zahtev da se Miri Marković ukine poternica od Interpola".

Takve ocene u saopštenju je navela i Socijaldemokratska unija, koja tvrdi da je to politička cena koju je Koštuničina vlada platila socijalistima za njihovo nedavno glasanje, da se pitanje poverenja vladi ne stavi na dnevni red Skupštine Srbije.

Dodele stanova i umešanost u ubistvo Stambolića

Mirjana sa suprugom Slobodanom (BBC)
Mirjana Marković je napustila Srbiju u februaru 2003. godine, pred suđenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije. Pravni stručnjak Božo Prelević kaže za B92 da Interpolovu poternicu mogu da povuku samo državni organi, a povlačenje Interpolove poternice znači da ona neće biti uhapšena u inostranstvu.

"Poternica se može skinuti tako što zemlja čije je lice državljanin odustane od krivičnog gonjenja ili to krivično delo zastari ili iz ne znam kog razloga organ koji vodi postupak, da li zbog toga što je najavljeno da će se to lice pojaviti ili da je data neka vrsta obećanja da će se pojaviti na sudu, ono može skinuti, odnosno zatražiti da se međunarodna poternica preko Interpola povuče", kaže Prelević. 

Podsetimo, Mirjana Marković je napustila Srbiju u februaru 2003. godine, pred suđenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije. Ta optužnica Mirjanu Marković tereti da je zajedno sa Živkovim Cicom Knežević , tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Srbije, učestvovala u nezakonitom dodeljivanju stanova. Jedan od njih dodeljen je Iloni Pešić, koja je bila dadilja unuka bračnog para Milošević – Marković. Osim toga, MUP Srbije je sumnjičio Mirjanu Marković za umešanost u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, zbog čega joj je MUP uputio poziv da se vrati u zemlju radi informativnog razgovora. Nakon toga za njom je raspisana poternica.

Prvorazredni skandal

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić izjavio je FoNetu da bi ukidanje poternice Mirjanom Marković moglo da predstavlja "prvorazredni skandal". "SPO smatra da ukidanje poternice za Mirjanom Marković nije pitanje koje treba da ima prioritetni značaj. Očekujemo zvanično objašnjenje o razlozima za takav postupak. Ukoliko postoje i najmanje indicije da se radi o nekakvoj vrsti političke trgovine ili nagodbe, onda je to prvorazredni skandal", rekao je Senić. 

Socijaldemokratska unija ocenila je da je odluka da se povuče poternica za Mirjanom Marković, direktorom Direkcije JUL-a, predstavlja novi šamar demokratskoj javnosti Srbije. "To je politička cena koju je Koštuničina vlada platila socijalistima za njihovo nedavno glasanje, da se pitanje poverenja vladi ne stavi na dnevni red skupštine Srbije. Ono što je sramota ove zemlje je insistiranje vlade da ona gradi nezavistan pravosudni sistem", kaže se u saopštenju.

Ne znaju ništa...

Međutim, članovi vladajuće koalicije tvrde da ne znaju ništa o tom dogovoru – Miroljub Labus G17 plus, Zoran Lončar DSS i Zoran Anđelković SPS:

Labus: "Imao sam danas naftovod, makroekonomsku politiku i evropske integracije. Imao sam preča posla nego o tome da razmišljam".

Lončar: "Ja sam u Vladi Srbije član zadužen za upravu i lokalnu samoupravu, čitav današnji dan sam proveo ovde u Skupštini kao što ste imali prilike da vidite".

Anđelković: "To su gluposti. Pa mi smo odluku o poverenju Vladi doneli na sednici Glavnog odbora, a ne u privatnim dilovima i sličnim dogovorima".

G17 plus: Preispitati odluku

G17 plus pozvao je beogradski Okružni sud da "preispita" odluku o povlačenju poternice za Mirjanom Marković, suprugom bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. "Odluka o povlačenju poternice za Mirjanom Marković pokazuje da je pravosudje u krizi i da reforme pravosudja nisu završene", kazala je Beti portparol G17 plus Ivana Grbić.

Prema njenim rečima, pravni sistem "ne može da funkcioniše na bazi obećanja, nego na striktnoj primeni zakona koji bi trebalo da bude jednak za sve".

DS: ... sve se plaća

Demokratska stranka ocenila je da povlačenje poternice protiv Mirjane Marković pokazuje da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, iako se nalazi u pritvoru Haškog suda, može da utiče na najvažnije državne odluke

"Očigledno je da su istinite bile glasine da je Socijalistička partija Srbije tražila od Vojislava Koštunice stavljanje van snage poternice za Mirjanom Marković, a za uzvrat nije glasala za stavljanje na dnevni red predloga o raspravi o poverenju Vladi Srbije", navodi se u saopštenju DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: