Zahtev za podizanje spomenika Nemcima stradalim u logorima

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2003.

15:51

Default images

Delegacija Svetskog saveza podunavskih Nemaca zatražila je u sredu od Skupštine opštine Sombor i Mesne zajednice Gakovo dozvolu za podizanje spomen obeležja sa krstom na masovnoj grobnici Nemaca u Gakovu. "Načelni dogovor postignut je pre oko godinu dana kada su Gakovo obišli bivši logoraši tog logora, ali i drugih nemačkih logora u Jugoslaviji", rekao je Beti predsednik Svetskog saveza podunavskih Nemaca Rudolf Rajman.

Podizanje obeležja sa krstom prvi je spomenik u okviru izgradnje memorijalnog kompleksa - znaka sećanja na nekoliko hiljada Nemaca stradalih u Gakovu i susednom Kruševlju. Slična spomen obeležja postoje u Knićanima, u kojima je stradalo oko 12.000 Nemaca i u Kikindi.

Gakovački logor postojao je od 1944. do 1948. godine. U njemu je stradalo 9.600 Nemaca, a u susednom Kruševlju 2.600. Nakon zatvaranja logora, pedesetih godina prošlog veka, Gakovo je naseljeno stanovništvom iz Bosne, a Kruševlje je gotovo napušteno. Kako ističu u Svetskom savezu podunavskih Nemaca u logorima nekadašnje Jugoslavije posle Drugog svetskog rata stradalo je od gladi, zime, iscrpljenosti i bolesti oko 80.000 Nemaca, pre svega žena i dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: