Liberija prekršila embargo UN, uvezla oružje iz SRJ

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2002.

22:53

Default images

Eksperti UN optužili su Liberiju da je prekršila embargo UN na oružje i da je uvezla više od 200 tona oružja i municije iz SR Jugoslavije, saopštila je informativna agencija UN IRIN, a prenosi Agencija frans pres. "Liberija nastavlja da krši embargo UN o oružju", navodi se u izveštaju eksperata UN od 24. oktobra. "Zemlja je primila ukupno više od 200 tona oružja i municije iz Jugoslavije, koje je u junu, julu i avgustu dopremljeno pomoću šest transportnih aviona. To oružje je obezbeđeno preko trgovca oružjem sa prebivalištem u Beogradu", piše u saopštenju koje je u čevrtak uveče dostavljeno AFP-u.

Ekspertska grupa ističe da su i pobunjenici pokreta Ujedinjeni Liberijci za pomirenje i demokratiju "nastavili da primaju oružje". Taj pobunjenički pokret je, kako se dodaje u izveštaju, primio novu količinu oružja i municije što je moglo da bude obavljeno "samo kopnenim putem iz susedne Gvineje, Obale Slonovače i možda iz Sijera Leonea". Savet bezbednosti je 6. maja jednoglasno produžio za 12 meseci sankcije Liberiji, uvedene u maju 2000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: