ODLOZENO USVAJANJE ZAKONA PROTIV TERORIZMA

Izvor: B92

Petak, 30.06.2000.

18:04

Default images
Potpredsednik Savezne vlade, Vladan Kutlesic, obavestio je poslanike u Vecu gradjana savezne skupstine da savezna vlada predlaze izmenu dnevnog reda, tako sto ce Predlog zakona o borbi protiv terorizma da povuku sa dnevnog reda. Do ovog zahteva vlade je doslo posle konsultacije u poslanickim klubovima. Razlog za povlacenje je veliki broj primedbi, uprkos cinjenici da su predlozi ovih zakona dobili podrsku u skupstinskim odborima. Primedbe i sugestije bice unete u predlog i zatim dostavljene skupstini.

Jugoslovenski ministar za informisanje Goran Matic rekao je u petak da je Predlog zakona o borbi protiv terorizma povucen iz procedure u jugoslovenskom parlamentu zbog konkretnih predloga koji su stigli u proteklih nekoliko dana, a koji "mogu znacajno da poboljsaju zakon". Matic je novinarima u Skupstini Jugoslavije rekao da ti konkretni predlozi mogu da otklone i sve sumnje koje su se pojavile u javnosti oko primene zakona. On je naveo da ce zakon ponovo biti u skupstinskoj proceduri za nekoliko dana, kada bude "u izvesnoj meri poboljsan". Prema njegovim recima, primedbe i sugestije su dale razlicite stranke i poslanicki klubovi. Matic, medjutim, nije zeleo da kaze koji to konkretno clanovi zakona treba da budu poboljsani. Jugoslovenska vlada je iz procedure povukla Predlog zakona protiv terorizma, kao i Predlog izmena i dopuna krivicnog zakona SRJ.

Poslanici Veca gradjana Savezne skupstine usvojili su Zakon o izvrsnom postupku. Usvojenim zakonom ukinuta je zalba, a uveden je prigovor. Raniji rok za zalbu je bio osam dana, dok je sada za prigovor rok tri dana. Sud je duzan u roku do 15 dana da donese odluku, koja je konacna. Izvsrenje odluke je, prema novom zakonu, obavezno u roku od tri dana. Prakticno se uvodi duznicki zatvor, odnosno duznik moze biti kaznjen zatvorskom kaznom, tako da je vrednost jednog dana zatvora 100 dinara. Novina je i da troskovi postupka idu na teret duznika. Savezna skupstina usvojila je na zasedanju izmene Zakona o platnom prometu. Njima se ovlascuje Narodna banka Jugoslavije da pokrece stecajni postupak za svako pravno lice koje je nelikvidno 60 dana neprekidno ili sa prekidima 75 dana. Predsednici oba veca Savezne skupstine, Srdja Bozovic i Milomir Minic, najavili su da ce Predlog zakona protiv terorizma uskoro biti na dnevnom redu zasedanja Savezne skupstine.

Inace, novinarima "Danasa", Radija B2-92 kao i jos nekim novinarima clanica ANEM-a u petak nije bilo dozvoljeno da udju u zgradu saveznog parlamenta i prate zasedanja, iako su akreditacije poslate na vreme. Ni u cetvrtak novinarima naseg radija nije bilo dozvoljeno da prate rad odbora u Saveznoj skupstini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: