Krivicni postupak protiv Otporasa u pozarevackom sudu jos nije pokrenut

Izvor: B92

Četvrtak, 04.05.2000.

19:17

Default images
Jedan od 12 advokata pritvorenih aktivista otpora u Pozarevcu, Dusan Ignjatovic saopstio je na konferenciji za novinare da im je u policiji receno da se aktivisti Momcilo Sokolovic i Radojko Lukovic najverovatnije nalaze u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, dok je Momcilo Veljkovic u pozarevackom zatvoru. Advokat Ignjatovic naglasio je da krivicni postupak u pozarevackom sudu jos nije pokrenut. Prema poslednjim informacijama Veljkovic ce u petak u 12 casova biti izveden pred istraznog sudiju u Pozarevcu. Advokat Ignjatovic ukazao je da je tim branilaca uspeo da nabavi izvod iz knjige protokola bolnice u Pozarevcu gde su zavedene dijagnoze pritvorenih otporasa i da ce njihovo zdravstveno stanje do veceras biti saopsteno javnosti. Iako sa aktivistima jos nije uspostavljen kontakt, advokat Ignjatovic je izneo uverenje da su Radojko Lukovic i Momcilo Sokolovic teze povredjeni. Aktivista otpora Branko Ilic rekao je da je udruzena opozicija obecala da ce preko svojih kanala saznati gde su pritvoreni otporasi i kakvo im je zdravstveno stanje. Takodje sa opozicijom je dogovoreno da se formira komisija za odrzavanje protestnog mitinga ciji datum ce kasnije biti saopsten i koji ce se najverovatnije odrzati pod istim nazivom kao i nedavni miting “Stop teroru - za slobodne i demokratske izbore”. Ilic je najavio i akcije koje ce biti odrzane po isteku maksimalnog roka za pritvor od 72 sata koji istice u petak. "Sutra organizujemo koordiniranu akciju opozicije, nevladinih organizacija, pozivamo sve lekare, pozivamo sve advokate, po isteku tog roka idemo pred Centralni zatvor", rekao je Ilic.

Prema najnovijim i nezvanicnim informacijama, aktivista Otpora Radojko Lukovic u teskom je zdravstvenom stanju, ima izliv krvi u mozak i izgubio je oko. Lukovic je prema nezvanicnim informacijama operisan na beogradskoj klinici za maksilofacijalnu hirurgiju i potom prebacen u bolnicu Centralnog zatvora. Drugi pritvoreni, Nebojsa Sokolovic, prema istim informacijama dobio je obecanje da ce u petak biti pusten kuci iz pritvora u Beogradu posto je bio slucajni prolaznik prilikom incidenta u Pozarevcu. Momcilo Veljkovic nalazi se u pritvoru u Pozarevcu i iako porodica nije s njim stupila u kontakt, dobila je informacije da mu je obecano da ce u petak biti izveden pred istraznog sudiju, javio nam je njegov brat Mile Veljkovic.

Urgentni centar Klinickog centra Srbije "zatrazio je sudsku zastitu" zbog vesti koju je objavila televizija Studio B, da lekari tog centra nisu smeli da ukazu adekvatnu pomoc aktivisti "Otpora" Radojku Lukovicu iz Pozarevca, saopstio je u sredu uvece direktor te ustanove Vladimir Djukic. U njegovoj izjavi, koju je prenose beogradski mediji, ne precizira se kakav je vid sudske zastite zatrazio Urgentni centar. Direktor Urgentnog centra takodje je demantovao navode da je Lukovic izgubio oko i naveo da on "nema ni visestruki, ni bilo kakav prelom lobanje, nije izgubio oko, niti mu je i u jednom trenutku zivot bio u opasnosti". Djukic je, tim povodom, optuzio beogradsku televiziju Studio B za "bezocno laganje i obmanjivanje javnosti". "Lekari Urgentnog centra u Beogradu su, nakon izvrsenog pregleda konstatovali da je Radojku Lukovicu iz Pozarevca, narodnim jezikom receno, razbijen nos", kaze se u Djukicevoj izjavi. On je dodao da Urgentni centar "smatra nedopustivim da televizija Studio B falsifikuje strucno-medicinske nalaze nasih lekara, bezocno lazuci javnost kako lekarima Urgentnog centra nije dozvoljeno da Lukovicu ukazu adekvatnu medicinsku pomoc".

Sekretar Direkcije Jugoslovenske levice Ivan Markovic optuzio je Srpski pokret obnove da je narucio i organizovao napad aktivista "Otpora" na pripadnike JUL-a. U Pozarevcu je odrzana vanredna sednica Sekretarijata opstinskog odbora JUL, kojoj je prisustvovao i Markovic. Kao povod naveden je "pokusaj ubistva" 19-ogodisnjeg Milana Lazica iz Pozarevca, clana JUL-a i napad na njegovog brata Sasu. Markovic je rekao da je "napad grupe delikvenata sa fasistickim znakom 'Otpor' organizovan i narucen iz Beograda od strane SPO". On je optuzio lidera SPO Vuka Draskovica i beogradsku televiziju Studio B za zamenu teza i za iznosenje laznih vesti da su "neki telohranitelji prebili nekoga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: