Reagovanja na miting iz Vasingtona i Moskve

Izvor: B92

Subota, 15.04.2000.

19:14

Default images
Sudeci po izvestacima Foneta iz Vasingtona i Moskve, Amerika i Rusija nisu ni slicno reagovale na miting opozicije.

Americki Stejt dipartment pozdravio je u subotu miting opozicije u Beogradu, ocenjujuci ga kao "pozitivan korak ka demokratizaciji Srbije", javlja za FoNet Nenad Zafirovic. "Velike demonstracije u Beogradu jos jednom su pokazale da je stanovnistvo Srbije sito represivnog i nedemokratskog rezima predsednika Slobodana Milosevica i onoga sto on pokusava sa njima da radi", rekao je portparol Stejt dipartmenta Dzejms Rubin. On je podsetio na Miloseviceve pokusaje da "ucutka opoziciju i nezavisne medije" i dodao da je miting pokazao da su gradjani Srbije "podigli glas protivljenja pokusajima Milosevicu da ugasi glasove kritike". Kao jos jedan od znacajnih elemenata beogradskog skupa, Rubin je ukazao na cinjenicu da su se opozicioni lideri "ipak na bini pojavili zajedno". "Oni rade veoma naporno da donesu demokratske promene u Srbiji, tako da stanovnistvo moze dobiti ono sto im je dugi niz godina oduzeto, a to je mogucnost da se vrate na mesto koje im pripada u Evropi", zakljucio je Rubin. I glavni americki listovi opsirno izvestavaju o mitingu u Beogradu. Danasnji "Njujork tajms" ukazuje da su se juce, prvi put od protesta 1996 - 1997. godine, na jednom skupu zajedno pojavili predsednici Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke Vuk Draskovic i Zoran Djindjic, koji su se na bini, "iako dosta rezervisani, ipak rukovali, cime su pokazali odredjeno jedinstvo srpske opozicije". "Iako retorika velikog broja lidera koji su juce govorili nije bila najinspirativnija, iako nisu izneli jasnu strategiju daljih koraka do ispunjenja proklamovanih ciljeva, a to su prevremeni izbori na svim nivoima i demokratizacija Srbije, vise od 150.000 okupljenih gradjana bila je mnogo jasnija poruka Milosevicu od samih govornika na bini", pise "Njujork tajms". List dodaje da veliki broj okupljenih obavezuje i opoziciju da ostane jedinstvena u borbi za demokratske promene. I "Vasington post" pise u slicnom tonu, ukazujuci da je miting pokazao Milosevicu da u Srbiji postoji opozicija njegovom rezimu i da je to "mnogo vise od sacice izdajnika i placenika NATO, kako ih je pre nekoliko meseci nazvao".

Veliki miting udruzene demokratske opozicije u Beogradu nije izazvao nikakve zvanicne reakcije u Moskvi, sta vise potpuno je precutan. Cudno je, medjutim, da su i vodeci moskovski mediji krajnje uzdrzano registrovali ovaj skup, jer se oni, za razliku od politicara i drzavnih struktura, obicno izjasnjavaju bilo na strani vlasti u Beogradu, bilo da podrzavaju njene politicke protivnike, javlja dopisnik FoNeta Branko Stosic. Jedino reagovanje, koje bi se moglo smatrati kakvom-takvom ocenom zahteva opozicije za promenama u Srbiji, sadrzana je u karakteristici da je "miting bio impozantan, ali ne i presudan za buducnost", kao sto je nekoliko elektronskih medija prenelo vladinu agenciju ITAR-TAS. Od svake ocene za ili protiv uzdrzali su se jednako i liberali i levica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: