Preko 100.000 gradjana na mitingu opozicije u Beogradu

Izvor: B92

Petak, 14.04.2000.

21:10

Default images
Miting udruzene opozicije u Beogradu pod naslovom "Stop nasilju – za slobodne izbore" poceo je u petak nesto posle 15 casova, nakon intoniranja himne "Boze pravde". Procene brojnih novinarskih ekipa su da se na Trgu republike okupilo oko 100.000, prema nekima 200.000, a neki tvrde cak 300.000 hiljada ljudi. Drzavni mediji u izvestajiima procenjuju da je bilo tridesetak hiljada okupljenih. Lideri 16 najvecih opozicionih partija pojavili su se na pocetku mitinga zajedno na bini rukujuci se. Protest je protekao u izuzetno dobroj atmosferi bez incidenata. Posebno burno bio je pozdravljen lider Srpskog pokreta obnove, Vuka Draskovica, koji je porucio da su demokratski izbori na svim nivoima jedini izlaz za spas Srbije i pozvao gradjane da istraju u tom zahtevu. Draskovic je optuzio vladajuce stranke u Srbiji i predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica za ubijanje sopstvene nacije i rasturanje drzave.

"Ovde smo zato sto zivot koji zivimo nije vise zivot, jer nas ubijaju, prebijaju, hapse, optuzuju, iz ove zemlje svaki dan proteruju, jer zivimo u bedi, ponizenju, jadu, jer je 50 odsto gradjana Srbije bez posla, onih drugih 50 odsto toboze zaposlenih ne zaradjuje ni za hleb, jer nam se Srbija ubija, jer imamo milion izbeglica, beskucnika, jer smo izolovani, izopsteni, kao neka zemlja kuge", rekao je Draskovic. On je optuzio Milosevica da je "jedini sef drzave na svetu", koji je "vecu polovinu gradjana bacio niz reku". "Gde si sada Slobodane? Iz nekog bunkera posmatras" one koji traze slobodu za Srbiju, upitao je Draskovic, ocenivsi da "jos stotinu puta ovoliko gradjana Srbije odavno sanja jedan te isti san" - da Milosevic ode sa cela drzave.

Draskovic je optuzio drzavne rukovodioce za terorizam, navodeci da je Srbija jedina zemlja u kojoj potpredsednik vlade ocenjuje javno koji gradjani moraju biti ubijeni. Lider SPO-a optuzio je drzavno rukovodstvo za ubistvo beogradskog novinara Slavka Churuvije, cetvorice clanova SPO-a na Ibarskoj magistrali, i za jos "stotine onih cije ubice nisu otkrivene". "Krematorijum na mostu zeleznickom u Grdelici pocinili su zlocinci rata, krematorijum na Ibarskoj magistrali pocinili su zlocinci Slobodana Milosevica", rekao je Draskovic. "Ne moze vise, ne damo, necemo da nas vise ubija niko, ni Slobodan Milosevic, ni bilo ko", rekao je Draskovic.

"Opljackali su nam sinove, proslost, sadasnjost, osramotili nas pred nama i pred svetom, pred Bogom", rekao je lider SPO-a i porucio: "Ne damo im vise da izdaju, da skracuju srpsku drzavu". "Sada bi da otkace i Crnu Goru, a vladiku (rasko-prizrenskog) Artemija i nase svetsenike mucenike, koji su ostali na Kosovu, sada optuzuju za izdaju zato sto su ostali i nisu pobegli kao oni, zato sto albanskim teroristima" ne preupustaju "nase crkve koje nas cine Srbima i u koje se kunemo", rekao je Draskovic. On je porucio da je izlaz u demokratskim izborima na svim nivoima- lokalnim, republickim i izborima za predsednika Srbije. "To je jedini spas za Srbiju i ja porucujem tim izvrsiocima drzavnog terorizma - da cemo sve ubice uhvatiti, otkriti i privesti licu pravde", rekao je Draskovic.

"Dok ne odu, mi cemo se sastajati i ovde i sirom Srbije, dok ne oslobodimo Srbiju", porucio je Draskovic, cesto prekidan zvizducima odobravanja gradjana.

Lider Demokratske stranke Zoran Djindjic pozvao je sve gradjane Srbije da se pridruze opoziciji u borbi za promenu vlasti u Srbiji. "Ovaj sistem pociva na vama i zavisi od vas - obicnih ljudi...Vi mozete da ga promenite i promenite ga na izborima. Odlucimo ove godine da ce Srbija 21. veka biti drzava na koju cemo biti ponosni", rekao je Djindjic na mitingu u centru Beograda. Djindjic je pozvao i clanove Socijalisticke partije Srbije, koji "sebe smatraju sledbenicima Svetozara Markovica i Dimitrija Tucovica" da se pridruze borbi za promene, navodeci da se i opozicija zalaze za pravdu i socijalnu jednakost.

"Onoj levici sa Dedinja i njihovim desnim prirepcima kazemo - ostanite gde jeste, ne prilazite nam, jer mora u Srbiji da se zna gde je zito a gde kukolj. Ne trebate nam", rekao je Djindjic. Za danasnji miting u centru Beograda, lider DS je rekao da je "radni sastanak" i da sa "njega treba krenuti po Srbiji i nositi poruku da je u toku borba za promene". "Boricemo se na trgovima i ulicama Srbije, po pijacama, po selima i gradovima, boricemo se sve dok ne pobedimo. Necemo prekinuti borbu dok ne oslobodimo Srbiju", rekao je Djindjic.

Pristalice opozicije su visoko uzdignutim pesnicama i uzvicima "Otpor, otpor" pozdravili su govor aktiviste studentskog pokreta "Otpor" Vlade Pavlova, koji je ultimativno zatrazio od opozicionih lidera da jedinstveno nastupaju. Vodje 16 najvecih opozicionih partija razvukli su veliku belu zastavu sa stisnutom pesnicom, simbol "Otpora", a Vladimir Pavlov im je porucio da "moraju biti zajedno" i da je ta scena na bini "predizborni plakat".

Burno su pozdravljene i reci Momcila Trajkovica iz Srpskog nacionalnog veca Kosova koji je naglasio da ce uvek pristajati da bude proglasen za izdajnika, kako ga nazivaju rezimski mediji, ukoliko saradnjom sa medjunarodnom zajednicom uspe da zastiti makar jednog Srbina, Roma ili Muslimana na Kosovu. Predstavnik studentskog pokreta "Otpor" cijih je 200 clanova simbolicno pesaceci na miting doslo iz Novog Sada, upozorio je opoziciju da mora da ostane jedinstvena jer je to jedini nacin za prosperitet Srbije, a reci Nenada Canka da Slobodanu Milosevicu treba suditi ne u Hagu vec u Beogradu izazvale su duge aplauze odobravanja. Na mitingu su toplo pozdravljeni i predstavnici manjinskih partija, Rasim Ljajic iz koalicije Sandzak i Jozef Kasa predsednik Saveza vojvodjanskih Madzara.

Episkop rasko-prizrenski Artemije, pozeleo je uspeh skupu u Beogradu na kojem je, kako prenosi list “Danas”, zbog velikih obaveza u eparhiji i crkvenih poslova bio sprecen da ucestvuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: