ZELEZNICARI PREKINULI STRAJK

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2002.

19:00

Default images
Sindikat zeleznicara Srbije prekinuo je u noci izmedju srede i cetvrtka generalni strajk koji je poceo 7. marta. U saopstenju tog sindikata navodi se da je odluka o prekidu strajka doneta nakon "dugih i teskih pregovora" sa predstavnicima Vlade Srbije i poslovodstvom Zeleznicko-transportnog preduzeca "Beograd". Sporazum o prekidu strajka potpisali su ministar saobracaja i telekomunkacija Marija Raseta-Vukosavljevic i Sindikat zeleznicara Srbije.

Predsednik sindikata zeleznicara Srbije, Vukasin Cvetkovic, ocenio je u cetvrtak da su, sporazumom sa republickom vladom, ispunjeni uglavnom svi zahtevi strajkaca. Masa zarada u ZTP "Beograd", za februar i mart, bice povecana za cetiri odsto, istakao je Cvetkovic i dodao da se Vlada Srbije obavezala da ce preispitati rad poslovodstva i napraviti finansijski plan konsolidacije zeleznice: "Imamo jasan stav da se Vlada Republike Srbije obavezuje da nece preduzeti nikakve korake protiv zaposlenih koji su ucestvovali u strajku. Sto se tice plata, po mogucnostima iz uredbe, dogovoricemo se da iz ambijenta unutrasnje raspodele pokusamo da nadjemo malo, da Vlada malo pomogne da to bude punih 5 procenata po uredbi, ali i uredba u clanu 3. kaze do 5 procenta", kaze Cvetkovic.

Iako su, prethodno, sindikati zeleznicara trazili povecanje plata od 10 odsto, i "Nezavisnost" je prekinuo strajk, posto su, kako se navodi, pomenutim sporazumom ispunjeni i njihovi uslovi. Na konferenciji za novinare, predsednik tog sindikata, Milan Ninkovic, ukazao je, medjutim, da i dalje strajkuje Asocijacija sindikata zeleznickog saobracaja, u kojoj su Nezavisni strukovni sindikat masinovodja i Nezavisni sindikat zeleznicara Srbije. Ninkovic je rekao da bez njih nije moguce uspostaviti normalan zeleznicki saobracaj, a Vukasin Cvetkovic je izrazio uverenje da ce i oni u toku dana postici dogovor sa vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: