Saglasnost Vlade i MMF-a

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su saglasnost o većini odredaba novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštilo je Ministarstvo rada.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

17:25

Default images

Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger je u razgovoru sa ministrom rada i socijalne zaštite Rasimom Ljajićem kazao da je ostalo da se usaglasi još nekoliko detalja oko reforme penzijskog sistema, navodi se u saopštenju.

Jeger i Ljajić su se saglasili i da je najava donošenja novog zakona o platama u javnom sektoru dobra vest, jer će se uvođenjem platnih grupa i razreda, omogućiti ravnomernija raspodela plata za iste ili slične poslove u različitim oblastima.

Novim zakonom o platama u javnom sektoru, ističe se, biće utvrđen i princip prema kojem će visina zarade zavisiti prevashodno od učinka zaposlenog.

Ljajić je predstavnicima MMF kazao i da će ove godine biti donet novi zakon o socijalnoj zaštiti, kojim će biti regulisane sve vrste socijalnih davanja i čija će primena omogućiti pravedniju raspodelu tih davanja.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić kazao je i da će socijalna davanja u 2010. godini biti redovna, iako nije predviđeno njihovo nominalno povećavanje.

Ljajić i Jeger su na kraju razgovora izrazili nadu da će i ova runda pregovora MMF i predstavnika Vlade Srbije biti uspešno okončana, navodi se u saopštenju. Dvonedeljni razgovori predstavnika MMF i Vlade Srbije počeli su u utorak, 9. februara i trebalo bi da traju do 23. februara.

Razgovori se obavljaju u okviru redovnih godišnjih konsultacija, uz istovremenu reviziju stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra.

Do sada su povučene dve rate tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 milijardi evra, a uzimanje treće od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: