DS za dve rezolucije o zločinima

Pred Skupštinom Srbije naći će se dve deklaracije. Jedna sa osudom zločina u Srebrenici i druga sa osudom svih drugih zločina.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 12.01.2010.

16:53

Default images

Pred poslanicima bi uskoro mogle da su nađu dve deklaracije o ratnim zločinima. Ideja Demokratske stranke je da se Skupštini predloži jedna deklaracija sa osudom zločina u Srebrenici, a druga sa osudom svih zločina počinjenih prvenstveno nad pripadnicima srpskog naroda.

Iako u DS-u navode da ovaj predlog nije kompromisno rešenje, već da je njihova ideja od ranije bila da se parlamentu ponude dve deklaracije, jasno je da deklaracija kojom bi srpski paralament osudio samo genocid u Srebrenici ne bi imala potrebnu većinu.

Šefica poslanika DS-a Nada Kolundžija kaže da bi se usvajanjem dve rezolucije i ostale zemlje u regionu obavezale da osude zločine nad Srbima.

“Postoji mogućnost da mi jednim aktom nedvosmisleno pokažemo svoj odnos prema zločinima počinjenih drugima i istovremeno da imamo akt kojim ćemo pokazati i to zahtevati od drugih“, smatra ona.

“Nije teško razumeti. Dakle, ako hoćete da kažete: ’ja ne stojim iza zločina koji je počinjen navodno u moje ime, ja osuđujem taj zločin’, imamo tada moralno pravo da na to pozovemo i druge“, kaže Kolundžija.

U DS-u navode da će odnos prema rezoluciji o Srebrenici pokazati kolika je demokratska i evropska orijentacija stranaka u Srbiji.

Gostujući u emisiji “Stanje nacije“ TV B92, zajedno sa liderom naprednjaka Tomislavom Nikolićem, Kolundžija je ocenila da će priča o Srebenici ostati otvorena sve dok je Ratko Mladić na slobodi.

Kolundžija: Mi smo nedvosmisleno rekli šta je naša platforma i kakav je naš odnos prema zločinu i odnos prema zločincima. To što ste promenili sada stav i politiku, obavezuje vas da kažete građanima koja je sada vaša politika.

Nikolić: Zar nije veći greh na vama što ne umete da kažete zašto ga niste uhapsili do kraja 2009. godine, kako je objasnio Boris Tadić? Hoću li ja da slušam vaše laži?

Kolundžija: Zato što nije dostupan.

Nikolić: Pa, kako ja da ga uhapsim!?

Ideja vlasti je da se postigne što šira podrška za ta dva teksta.

Radikali poručuju da na njih ne računaju. Za njih je deklaracija o Srebrenici, prema rečima zamenika predsednika SRS-a Dragana Todorovića, šablon prema kome srpski narod treba za sve da bude odgovoran.

On kaže da radikali neće glasati za deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, bez obzira na to da li će tu deklaraciji pratiti i deklaracija o osudi svih zločina koje SRS podržava.

“Govorim sve vreme da iza toga stoji želja da se na srpski narod, na svaki mogući način, stavi taj teret o genocidu koji je navodno izvršen u Srebrenici“, smatra Todorović.

"Kada je u pitanju Srebrenica, hoćemo definitivno da se potpuno raščisti sve vezano za žrtve koje su navodno izgubile život u dešavanjima u Srebrenici“, kaže on

DSS takođe odbacuje predlog o dve rezolucije jer smatra da je sve zločine potrebno jedinstveno osuditi, kaže potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

On kaže da svi zločini zaslužuju osudu Skupštine Srbije, bez obzira na to ko su bile žrtve, i da je besmisleno kroz dve rezolucije razdvajati ratni zločin i ono što je počinjeno.

"DSS je još 2005. godine predložio takvu rezoluciju koja bi osudila sve ratne zločine počinjene u građanskom ratu i mi ostajemo pri tom predlogu i odbacujemo da se žrtve klasifikuju na taj način i da se izdvajaju dve rezolucije od kojih bi jedna bila za spoljašnju upotrebu, a druga za unutrašnju upotrebu", rekao je Samardžić.

Socijalisti navode da deklaracija jeste put da se dođe do pravog pomirenja u regionu, ali da to može da se uradi jednim dokumetom kojim bi osudili sve zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: