Nemačka smanjuje narudžbinu vakcina

Frankfurt -- Nemačka se sa britanskom farmaceutskom kompanijom "Glakso Smit Klajn" dogovorila o smanjenju narudžbine za vakcinu protiv novog gripa za trećinu, piše “Bild“.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Glakso" će nemačkim saveznim državama (koje su, prema uređenju te zemlje, zadužene za javno zdravlje) prodati 34 miliona doza vakcine, odnosno trećinu manje od prvobitno ugovorenih 50 miliona doza, stoji u članku koji će nemački časopis "Bild" objaviti u utorak, preneo je Rojters.

Predstavnici "Glaksa" nisu bili voljni da komentarišu ovu vest.

Kao i u većini drugih zemalja, koje u poslednje vreme traže način da smanje porudžbine ili se oslobode preobimnih zaliha vakcine, ovaj korak nemački zvaničnici objašnjavaju činjenicom da se ranije smatralo da tek dve doze vakcine obezbeđuju imunitet protiv pandemijskog gripa, a naknadno se pokazalo da je i jedna doza dovoljna.

Smanjenjem narudžbina, nemačke savezne države bi uštedele oko 133 miliona evra (na bazi cene od 8,33 evra za dozu vakcine).

Krajem prošle nedelje i Britanija je objavila da sa "Glaksom" pregovora o smanjenju narudžbine vakcina protiv gripa H1N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.